Topul companiilor de leasing financiar în 2011

Autor: Ciprian Botea 12.07.2012

Finanţările acordate de companiile de leasing au crescut cu 20% anul trecut, până la 1,35 miliarde de euro, industria leasingului revenindu-şi astfel dintr-un şoc care a durat doi ani şi care a în sem nat prăbuşirea cu 80% a afacerilor.

Piaţa a scăzut puternic în 2009 şi 2010 pe fondul prăbuşirii vânzărilor de autovehicule şi al reducerii bugetelor de investiţii ale clienţilor companii.

Industria leasingului a fost unul dintre sectoarele economiei cel mai puternic lovite de criză, dar acum jucătorii de profil spun că piaţa se află pe un trend susţinut de revenire, estimările pentru acest an indicând o creştere cu 10-15% a volumului total al finanţărilor acordate.

Piaţa leasingului este dominată de companii afiliate băncilor, acestea controlând circa două treimi din piaţă.

Unele bănci mari au trecut în criză la o strategie de susţinere directă a vânzărilor firmelor de leasing afiliate, punând la dispoziţia acestora reţele teritoriale de sute de unităţi, ceea ce s-a văzut în creşterea de anul trecut a vânzărilor. Companiile de leasing sunt în continuare dependente de vânzările auto, acest segment având o pondere de 70% în afacerile acestora chiar dacă în ultima perioadă au încercat să-şi diversifice portofoliile prin finanţarea de echipamente.