Banca Românească plăteşte mai mult la depozite: dobânda la lei urcă până la 6,5% pe an

Autor: Ciprian Botea 12.07.2012

Banca Românească, un jucător de talie medie cu acţionariat elen, a majorat cu până la un sfert de punct procentual dobânzile plătite la depozitele de retail în lei, până în intervalul 6,25%-6,5% pe an. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în cazul depozitelor cu scadenţa la şase luni, unde dobânda plătită de bancă a urcat la 6,5% pe an.

Creşterea dobânzilor vine în contextul în care dobânzile la depozitele în lei intraseră pe un tred descendent în ultimele luni.

Tensiunile din ultima perioadă de pe pieţele financiare au crescut însă costurile la care băncile se finanţează între ele, dar până în prezent băncile nu au dat semnale de creştere a dobânzilor plătite pentru a atrage resurse de la clientelă. În paralel, deficitul de lichiditate în valută s-a menţinut la un nivel ridicat în contextul reducerii expunerilor băncilor străine pe piaţa locală, iar băncile au ţinut sus dobânzile plătite la depozitele în euro.

De altfel, Banca Românească a majorat începând de ieri cu până la trei sferturi de punct procentual ratele de dobândă la depozitele în euro, până la un maxim de 4,3% pe an. Cea mai mare creştere, de 0,75 puncte procentuale, a fost consemnată în cazul depozitelor cu scadenţa la trei luni, unde dobânda a ajuns la 4% pe an.