Finanţele au plătit mai mult pentru obligaţiunile pe patru ani: dobânda a urcat la 6,4% pe an

Autor: Monica Juganaru 13.07.2012

Ministerul de Finanţe a plătit un randament în creştere, de 6,41% pe an, pentru o obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2016, suma împrumutată fiind de 400 mil. lei. Cererea din partea băncilor s-a ridicat la 1,1 mld. lei. La licitaţia din luna iunie cu titluri cu scadenţă similară, statul plătise un randament de 6,28% pe an pentru 95 mil. lei.

Cristian Sporiş (foto), secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe a afirmat la început săptămânii că randamentele au crescut din cauza situaţiei încordate de pe pieţele financiare europene, a structurii lichidităţilor din sistemul bancar şi tensiunilor politice din România.

El a amintit că statul a atras finanţări la costuri în scădere în prima parte a anului, când a aplicat un program de prefinanţare pentru a profita de randamentele în scădere la minime istorice pentru aproape toate maturităţile.

Trendul s-a inversat în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro. Ministerul de Finanţe a atras în acest an 37 mld. lei de pe piaţa locală.