Cursul pare în echilibru. Dobânzile sunt prea mari. Avem nevoie de investiţii străine

Autor: Claudia Medrega 13.07.2012

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu crede în soluţia "stimulaţi consumul" pentru relansarea economiei atât timp cât nu ar exista destule capacităţi de producţie şi avertizează băncile care plătesc dobânzi de 5% la depozitele în euro.



Mugur Isărescu, guver­na­torul BNR, a evitat ieri din toate puterile să comenteze situaţia de pe scena politică in­ter­nă care ţine leul în tensiune şi ridică sem­ne de întrebare pe pieţele in­ternaţio­na­le cu privire la ceea ce se în­tâmplă în România.

Guvernatorul BNR, bancheri co­mer­ciali şi analişti au analizat ieri la ban­ca centrală problemele actuale ale creş­terii economice corelate cu evoluţia inflaţiei şi a cursului de schimb.

Isărescu a arătat încă de la începu­tul discuţiilor că nu va exista o concluzie fi­nală, arătând că "factorii politici" trebuie să tragă concluziile.

De-a lungul dezbaterilor care au du­rat mai bine de trei ore, guvernatorul BNR nu a făcut nicio referire directă la de­precierea monedei naţionale din ul­timele zile. Între timp, cotaţia de refe­rin­ţă leu/ euro s-a apro­piat de maximul is­toric, ajungând la 4,5252, în timp ce cursul leu/dolar a atins un nou record, de 3,7031.

Noul model de creştere economică sus­tenabilă pentru România continuă să fie o enigmă şi una dintre provocările şi temele nesfârşite de discuţie la mai bine de trei ani de la declanşarea crizei. Iar în cadrul dezbaterii au fost amintite doar soluţiile clasice: fonduri europene şi atragerea de investiţii străine.

Isărescu a arătat că România tre­bu­ie să creeze locuri de muncă şi să îşi creas­că productivitatea pentru a avea creş­tere economică, investiţiile fi­ind esen­ţiale. În condiţiile în care inves­ti­ţiile interne sunt limi­tate şi nu există me­canisme de sti­mu­lare a economisirii, Ro­mânia rămâne de­pen­dentă de capita­lul străin şi de fon­du­rile europene, după cum a arătat guvernatorul BNR.

Banca Naţională este îngrijorată că băn­cile care au lansat produse de econo­mi­sire pentru euro cu dobânzi de 5% ar putea înregistra pierderi şi eroda din ca­pitaluri, iar prin for­ţarea eco­no­misirii poate fi afectată chiar creş­terea economică pe termen scurt.

Modul în care Banca Naţională poa­te sau nu să susţină creşterea econo­mi­că nu a lip­sit dintre subiectele abor­date în cadrul con­ferinţei. Iar una din­tre concluziile des­prinse a fost că în Ro­mânia nu pot fi fo­lo­site cursul de schimb, inflaţia sau do­bân­da pentru a stimula creşterea economică.

Stimularea consumului este una dintre soluţiile vehiculate frecvent pentru susţinerea creşterii economice. Isărescu a avertizat că, pe structura actuală a econo­miei româneşti, creşte­rea consumului duce inevitabil la impor­turi mai mari şi deteriorarea defi­citului de cont curent.