Topul restaurantelor şi cafenelor în 2011

Autor: Cristina Roşca 16.07.2012

Piaţa restaurantelor a dat anul trecut primele semne de revenire după mai mulţi ani în care contextul economic dificil şi scăderea consumului i-au determinat pe români fie să iasă mai rar în oraş, fie să consume mai puţin.

Anul trecut cifrele de afaceri ale celor mai mari jucători din această piaţă au avansat uşor sau în cel mai rău caz au stagnat, punând astfel punct trendului descendent început în urmă cu circa trei ani, în 2009.

Într-un an în care consumul a continuat să scadă, însă doar cu 3%, românii au continuat să iasă la restaurant. Spre deosebire de anii de boom însă, când comandau felul unu, doi, desert şi băutură, chiar dacă asta însemna că lasă jumătate pe masă, acum, presaţi de proble mele legate de venituri, ei sunt mai atenţi ce şi cât comandă. În cele mai multe cazuri, preţul a rămas argumentul suprem.

Criza nu se simte însă în centrul vechi, care a rămas cel mai fierbinte punct al Capitalei in di ferent de anotimp şi context economic. În "inima Bucureştiului", în centrul istoric, există peste 150 de restau rante şi cafenele