Sincopele în alimentarea bancomatelor se prelungesc: bancnotele de valori mici se epuizează primele

Autor: Razvan Voican 16.07.2012

Problemele intervenite în alimentarea cu lichidităţi a unui mare număr de bancomate din Bucureşti s-au prelungit în această după-amiază în condiţiile în care firma de transport de valori G4S care acoperă circa 80% din piaţa ATM-urilor nu a rezolvat problema conflictului de muncă izbucnit dimineaţă, potrivit unor surse de pe piaţă.

Până la această oră reprezentanţii G4S, lider mondial în domeniu, nu au putut fi contactaţi pentru informaţii privind situaţia aprovizionării bancomatelor din Bucureşti, fiind neclar momentul în care aceasta va reveni la normal.

De asemenea, majoritatea băncilor vizate ezită să dea detalii despre amploarea sincopelor de lichiditate de la ATM-uri.

Raiffeisen, una dintre cele mai mari bănci afectate, afirmă că impactul este limitat.

“Impactul este limitat la un număr relativ mic de bancomate din Bucureşti; este vorba doar despre o întârziere în alimentare, după ce operaţiunile programate pentru această dimineaţă au fost redistribuite către echipajele din judeţele limitrofe Bucureştiului”, au declarat reprezentanţii băncii care administrează peste 1.100 de ATM-uri.

Mai multe bănci au primit reclamaţii în call center de la clienţii care au găsit bancomate goale, iar o problemă relativ frecventă a devenit imposibilitatea retragerii unor sume fracţionate, cupiurile de valori mici epuizându-se cel mai repede.

Totuşi, băncile cu reţele mari de bancomate apreciază că încă nu a fost atins un prag critic, iar situaţia alimentării cu numerar se încadrează în parametri acceptabili.

Pe de altă parte, nimeni nu se grăbeşte să anunţe normalizarea situaţiei: nici firma responsabilă, nici băncile care îi sunt clienţi şi care ar putea pretinde penalităţi pentru incidentele de astăzi.

Rămâne de văzut cât va dura această situaţie care scoate în evidenţă vulnerabilitatea pieţei în condiţiile în care un singur jucător din domeniul transportului de valori are o asemenea poziţie dominantă.

Primele două bănci din sistem – BCR şi BRD – au propriile firme de procesare a numerarului şi de alimentare a bancomatelor, fiind mai ferite de asemenea probleme.

Banca Naţională nu se arată îngrijorată de problemele apărute astăzi în alimentarea bancomatelor din Bucureşti, considerând că această zonă ţine exclusiv de responsabilitatea băncilor comerciale, şi nici nu întrevede vreun risc la nivelul sistemului în ipoteza în care unii clienţi ar ajunge să creadă că băncile ar fi rămas fără lichidităţi.