Murfatlar în insolvenţă: datorii de 93 mil. lei, BRD şi OTP sunt principalii creditori

Autor: Ioana David 16.07.2012

Murfatlar, cel mai mare jucător din industria vinului în funcţie de cifra de afaceri, care a intrat în insolvenţă anul acesta în vederea reorganizării, are datorii certe de aproape 93 mil. lei (21 mil. euro), potrivit datelor furnizate de companie.

"Au mai fost admise sub condiţie şi creanţe de 53,84 mi­lioane de lei (12 mil. euro - n.red.). În situaţia formulării de contestaţii de către diverşi creditori privitoare la modul de înscriere a creanţelor în tabelul preliminar, şi ca urmare a soluţionării acestora de către judecătorul sindic, pot interveni modificari ale acestor sume", a precizat Laura Muşat, PR manager al companiei.

În martie anul acesta, producătorul de vin a anun­ţat că a intrat în insol­venţă la cererea proprie şi că are în vedere să se reor­ga­nizeze. Cosmin Po­pes­cu, directorul general al com­paniei, spunea la acea vreme că achi­tarea dato­riilor este dificilă din cauza "gradului lent de recupe­rare a banilor din piaţă".

Ulterior, firma Fair & Full In­solvency Consulting I.P.U.R.L a fost desemnată ad­minis­trator judiciar.

"Prin sentinţa de deschi­dere a procedurii insolvenţei, judecătorul sindic a desemnat ca administrator judiciar, pro­vi­zoriu, întreprin­derea pro­fesională uni­per­sonală cu respon­sa­bilitate limitată Fair & Full Insolvency Consul­ting I.P.U.R.L, care a fost confir­mată de către Adu­narea Cre­di­torilor, în prima adu­nare a aces­tora", a mai spus Laura Muşat.

Principalii creditori ai companiei sunt BRD, OTP Bank, dar şi "par­te­neri co­mer­ciali prin in­termediul cărora so­cie­ta­tea şi-a desfăşu­rat activitatea".

Murfatlar a înre­gis­trat anul trecut o ci­fră de afaceri de 139,73 mil. lei (32,9 mil. euro) şi un profit net de 0,88 mil. lei (0,2 mil. euro), po­tri­vit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Potrivit aceleiaşi surse, datoriile totale ale companiei se ridicau la 210,46 mil. lei (circa 50 mil. euro) în 2011.

"Planul de reorganizare va fi întocmit şi supus aprobării creditorilor, ulterior soluţionării de către judecătorul sindic a eventualelor contestaţii formulate la tabelul preliminar şi definitivării acestuia", a mai spus Laura Muşat.

Murfatlar, companie care are în portofoliu branduri pre­cum Zestrea Murfatlar, Zaraza, Lacrima lui Ovidiu, Arezan, Trei Hectare sau Sec de Murfatlar, este controlată de fraţii Dobronăuţeanu (Emanuel - Corneliu Dobronăuţeanu şi Ion Şerban Dobronăuţeanu). Ei sunt oameni de afaceri extrem de discreţi, dar s-au implicat în ultimii ani în acţionariatul a peste 20 de companii locale cu activităţi în industria ali­mentară, a băuturilor, dar şi în turism sau proiecte în energie.

Intrarea Murfatlar în insolvenţă a fost o surpriză pentru industria vinului, deoarece compania demarase un proiect de extindere în retail, prin intermediul reţelei Crama Murfatlar, dar avea şi alte proiecte. Potrivit datelor disponibile din luna martie, compania avea funcţionale 125 de unităţi Crama Murfatlar.

Murfatlar este cel mai mare jucător din industria vinului, o piaţă de peste 350 mil. euro anual, pe care se luptă cu Vincon, Cotnari, Jidvei, Recaş, dar şi alţii. Murfatlar exploatează 3.000 de hectare plantate cu viţă-de-vie.