Veskrna: CEZ este interesat de filialele Electrica;iau primul zbor la Praga dacă se reia privatizarea

Autor: Ioan Dornescu 17.07.2012

"Am discutat cu acţionarul din Cehia şi în ipoteza în care s-ar deschide privatizările pentru distribuţiile de energie rămase, vom fi interesaţi să participăm. (...) Voi lua primul zbor către Praga dacă se va lua o decizie asupra privatizărilor", a declarat Jan Veskrna, preşedintele Directoratului CEZ România.

El a afirmat că reprezentanţii CEZ au iniţiat discuţii pe această temă cu autorităţile, dar răspunsul primit a fost unul general.

Întrebat de care dintre cele trei filiale de distribuţie rămase ar fi interesat CEZ (Transilvania Sud, Transilvania Nord şi Muntenia Nord), Veskrna a spus că depinde de disponibilitatea Romaniei de a privatiza, pe de o parte, precum şi de modalitatea de vânzare aleasă, în bloc sau pe unitate separată.

Veskrna a mai spus că probabil CEZ nu va face o ofertă pentru toate trei, iar cea mai logică opţiune pentru o singură filială ar fi Muntenia Nord.

În perioada 2005-2008 au fost privatizate cinci filiale Electrica, preluate de CEZ, Enel (Italia) şi E.ON (Germania).

CEZ a intrat pe piaţa românească în 2005, când a preluat de la stat distribuitorul de energie Electrica Oltenia, şi operează în prezent şi mai multe hidrocentrale şi parcuri eoliene.

În 2011, veniturile CEZ din România s-au plasat la 2,5 miliarde lei, iar EBITDA s-a ridicat la 482,5 milioane lei. Pentru acest an CEZ estimează un avans al EBITDA la peste 900 milioane lei, susţinut de energia din surse eoline, produsă într-un parc dezvoltat în Dobrogea.