Managerii lucrează până la 9 săptămâni pe an fără plată, de frică să nu fie concediaţi

Ziarul Financiar 21.07.2012

Persoanele din poziţii de conducere lucrează fără plată până la nouă săptămâni pe an pentru că se tem să nu-şi piardă joburile conform unor studii recente, citate de Daily Mail

Un manager rămâne peste program 90 de minute, adică aproape 9 săptămâni pe an. Acest lucru are un impact negativ asupra vieţii de familie a multora dintre aceştia.

Studiul efectuat de Chartered Management Institute, instituţie profesională a managerilor din Marea Britanie, pe 1.334 junior manageri şi directori arată că unul din trei şefi şi-ar da demisia dacă ar găsi un alt loc de muncă.

Deşi orele suplimentare sunt de vină pentru apariţia problemelor de sănătate, 43% dintre cei care au participat la studiu au spus că există "o cultură" a managerilor să nu îşi ia liber când sunt bolnavi pentru că se tem să nu-şi piardă locurile de muncă.

Aproape unul din cinci executivi au trecut prin depresie în ultimul an şi 42% au avut perioade de stres. Şase din zece au spus că sunt "constant obosiţi" şi au avut insomnii în ultimele trei luni.

Rezultatele studiului au arătat că 61% dintre patroni au experimentat oboseală constantă, 60% au avut probleme cu somnul, 47% au avut probleme cu lipsa apetitului sau mâncau prea mult şi 45% au recunoscut că au avut dificultăţi să se concentreze.

Din 2007, anul izbucnirii crizei creditelor, Chartered Management Institute a observat o creştere remarcabilă a prezenteismului managerilor - presiunea de a sta la birou fără motiv din dorinţa de a impresiona şefii şi a-ţi arăta dedicarea faţă de companie.

Numărul managerilor care au probleme de sănătate precum stres, depresie, probleme digestive, migrene şi probleme respiratorii s-a mărit în ultimii cinci ani, arată raportul.