Negociere dură pe cel mai mare contract de energie de pe piaţa românească

Autor: Adrian Cojocar 17.07.2012

Ruşii de la Alro Slatina s-au oferit să cumpere energie cu 140-180 lei/MWh în funcţie de cotaţia aluminiului, însă Hidroelectrica nici nu vrea să audă de preţuri sub 200 lei/MWh. În joc este un contract a cărui valoare anuală poate ajunge la 600 mil. lei (132 mil. euro).

Negocierile care se derulează în aceste zile între Hidroelectrica şi Alro Slatina (ALR) pentru cel mai mare contract de energie care vizează o cantitate de circa 3 TWh anual sunt foarte dure, iar cele două părţi şi-au aruncat în joc toate armele.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, în timp ce producătorul de aluminiu Alro este cel mai mare consumator de energie din România, cu aproape 6% din consumul total. Hidroelectrica, care a intrat în iunie în insolvenţă, are dreptul de a rezilia toate contractele de energie încheiate în condiţii dezavantajoase, în timp ce ruşii de la Alro dau de înţeles că se gândesc să închidă capacităţi de producţie din uzină dacă nu-şi asigură energia la preţuri convenabile, ceea ce ar conduce la disponibilizări de angajaţi şi contribuţii mai mici la stat.

Miza mare a contractului l-a determinat pe magnatul rus Vitaliy Maşiţki, proprietarul Vimetco, care controlează Alro, să vină în România pentru a lua parte la negocieri, însă fără sorţi de izbândă.

Primele detalii privind negocierile dintre Alro şi Hidroelectrica au venit de la şefii de sindicate de la Alro, care susţin că din cauza faptului că cele două părţi nu reuşesc să ajungă la o înţelegere ruşii se gândesc să închidă hale de producţie şi se tem pentru locurile lor de muncă. Sindicaliştii susţin că mai multe zeci de salariaţi de la Alro se opun închiderii unei hale de producţie pe care şefii din combinat o vor oprită.

"Sigur că păzim hala. Ne apărăm locurile de muncă. Compania Alro cu toate entităţile sale din România are 4.000 de angajaţi şi dacă această hală se închide, 1.600 de muncitori urmează să plece acasă. Din aceştia 800 de muncitori provin numai de la Alro. Noi nu dorim ca Hidroelectrica să moară. Trebuie să se găsească o soluţie prin care toată lumea să trăiască. Ne dorim un contract corect. Noi am oferit să cumpărăm energia de la Hidroelectrica la un preţ de 140 - 180 lei/MWh în funcţie de preţul aluminiului. Ei ne-au oferit 201 lei/MWh, dar nu putem să cumpărăm la acest preţ. Nu putem funcţiona dacă va fi un preţ mare la energie pentru că Alro nu va mai obţine niciun fel de profit şi acţionarul majoritar nu vrea să vină cu bani de acasă", a declarat Constantin Popescu, liderul Sindicatului Liber Aluministul din cadrul Alro Slatina.

El a precizat că Alro a obţinut "cu chiu, cu vai" un profit de 30 milioane de dolari (24,7 mil. euro) în primul semestru, dar în cazul în care preţul la energie va creşte acesta se va evapora rapid. Hidroelectrica vrea să majoreze preţul de livrare al energiei către Alro cu circa 70 de lei/MWh, ceea ce ar încărca factura de energie pentru producătorul de aluminiu cu circa 210 mil. lei (46 mil. euro) pe an, fapt ce aproape ar anula profitul companiei.

Conducerea Alro spune că nu a luat încă o decizie cu privire la închiderea de unităţi de producţie, dar nu exclude acest lucru pe viitor dacă nu reuşeşte să-şi asigure aprovizionarea cu energie în condiţii optime. "Nu am luat încă o hotărâre referitor la reducerea capacităţii de producţie. În momentul de faţă analizăm situaţia curentă, în strictă legătură cu livrarea de energie electrică", a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro.

Conducerea Alro a precizat şi că analizează mai multe variante pentru a se pregăti de declanşarea stării de forţă majoră, care a fost anunţată de Hidroelectrica de la 1 august şi care ar conduce la o diminuare a livrărilor de energie cu 50%.

În 2010 producătorul de aluminiu a cumpărat 3,1 TWh de energie de la Hidroelectrica în schimbul sumei de 348,8 mil lei (82 mil. euro), adică echivalentul unui preţ de circa 112,5 lei/MWh. În 2011 Alro Slatina a plătit 322,5 mil. lei (76 mil. euro) pe 2,5 TWh de energie, respectiv un preţ unitar de aproximativ 130 de lei/MWh. Cantitatea de energie a fost mai mică în 2011 ca urmare a secetei puternice care a diminuat producţia Hidroelectrica de la 19,6 TWh în 2010 la 14,6 TWh anul trecut. Pentru acest an compania preconizează o producţie şi mai mică, de 13 TWh, ca efect al menţinerii secetei şi al condiţiilor meteo nefavorabile.

În toamna anului trecut Hidroelectrica a luat prin surprindere combinatul din Slatina când a redus livrările de energie către uzină la mai puţin de jumătate, fapt ce a determinat conducerea Alro să închidă una dintre cele şase hale de producţie a aluminiului primar din combinat. Sindicaliştii spun că şefii Alro vor acum să mai închidă încă o hală de producţie din cauza incertitudinii privind costul de achiziţie al energiei.

Ruşii au avut în ultimul an probleme serioase în asigurarea energiei necesare producţiei, în condiţiile în care diminuarea producţiei Hidroelectrica a pus presiune şi pe preţul energiei de pe piaţa liberă, care a urcat semnificativ.