O misiune a FMI se va afla la Bucureşti în perioada 31 iulie-13 august, pentru a şasea evaluare

Autor: Marius Oncu 18.07.2012

"Vizita va avea loc în comun cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. În timpul vizitei, vor avea loc întâlniri cu autorităţile, precum şi cu reprezentanţi ai sindicatelor, asociaţiilor patronale, băncilor, organizaţiilor societăţii civile şi cu partidele politice. Autorităţile române tratează aranjamentul stand-by cu FMI drept preventiv, însemnând că nu intenţioneaă să tragă din resursele disponibile", se arată într-un comunicat al FMI.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că delegaţia comună a FMI, Comisiei Europeane şi Băncii Mondiale şi-a amânat vizita în România, programată să înceapă pe 24 iulie, în săptămâna care urmează să se desfăşoare referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu, din 29 iulie.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.