Noul şef al Loteriei: M-am speriat când am văzut documentele financiare ale companiei

Autor: Mirabela Tiron 18.07.2012

Dan Alexandru Ghiţă, 31 de ani, noul director general al Loteriei, spune că este alarmantă situaţia de la compania de stat, unde fostele conduceri au fost interesate doar de semnarea unor contracte de achiziţii la preţuri supraevaluate, iar dacă nu se eficientizează activitatea există riscul ca "barca să se scufunde".

Ghiţă a fost numit la conducerea Loteriei în iunie de către Florin Georgescu (ministrul finanţelor publice), într-un mandat de doar şase luni.El îl înlocuieşte pe Gheorghe Benea, care a demisionat anul acesta după ce au ieşit la iveală contractele păguboase.

Noul şef, care îl înlocuieşte pe Gheorghe Benea (şeful Loteriei din 2009, ce a demisionat anul acesta) a fost numit în funcţie de către Florin Georgescu, ministrul finanţelor publice, potrivit datelor transmise de departamentul de relaţii cu presa al Loteriei

"Fostele conduceri s-au axat doar pe cheltuieli fără a fi interesate de dezvoltarea de noi servicii şi creşterea încasărilor. S-au făcut achiziţii la preţuri supraevaluate. De exemplu Loteria a achiziţionat un soft pentru a monitoriza intrările şi ieşirile angajaţilor pentru care a plătit 4,4 milioane de lei, preţul fiind supraevaluat cu 3,9 milioane de lei, potrivit Curţii de Conturi, care a făcut un control la Loterie", a spus el, menţionând că s-a speriat când a văzut documentele financiare.

La începutul anului Curtea de Conturi a constatat la Loteria Română prejudicii de circa 90 milioane de lei (20 mil. euro), jumătate din sumă provenind dintr-un contract încheiat cu Shelter Security, compania de pază fiind favorizată în câştigarea unei licitaţii pentru cumpărarea sistemului de securitate. Un alt contract ce a prejudiciat compania a fost cel pentru vânzarea de cartele telefonice cu Form Trade. Loteria nu a transmis ce a stat la baza deciziei demisiei fostului director.

Anul trecut Loteria a avut o cifră de afaceri de 1,16 miliarde lei (270 mil. euro) şi un profit de 81,6 milioane de lei (19 mil. de euro), la un număr de 2.709 angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

"Rata de profit a Loteriei este de 7%-8%, dacă ajunge la 4%-5% înseamnă că putem pune lacăt pe uşă şi pleca acasă”."

Loteria are monopol pentru jocuri loto şi pariuri mutuale atât pentru offline, cât şi pentru online. Compania organizează şi administrează ca unic organizator, pe întreg teritoriul ţării, jocuri loto precum Loto 6/49, Loto 5/40, Joker, Noroc, Videoloterie, loz instant, loz în plic, loterii pasive.

Numirile la conducerea Loteriei se fac politic. Întrebat de ZF  ce l-a determinat să accepte această funcţie şi cum a ajuns aici, noul director a răspuns doar că a văzut o provocare în eficientizarea Loteriei.

“Vreau să fac o schimbare majoră la Loteria Română, care funcţionează şi are oferta de jocuri de la nivel anilor ’90. (...) Situaţia nu este roz la Loterie. Eu vin din domeniul privat iar scopul meu este să eficientizez cheltuielile. Fostele conduceri nu au dezvoltat jocuri noi ci doar au cheltuit. Am rămas uimit să văd că încasările au scăzut cu 50% din 2007 până anul trecut. Este alarmant. Toate lucrurile s-au făcut din prisma unor contracte supraevaluate în defavoarea companiei”.