Pe ultima sută de metri, Bursa a adus la conducere un veteran să o revitalizeze

Autor: Roxana Pricop 19.07.2012

Victor Cionga, cunoscut prin poziţia pe care a avut-o la Raiffeisen, a acceptat oferta Consiliului de Administraţie de a fi noul director general al Bursei de la Bucureşti.



Victor Cionga, printre cei mai vechi bancheri de investiţii de pe piaţa locală, este noul director general al Bursei de Valori Bucureşti, condu­cerea operatorului bursier încer­când astfel să revitalizeze o piaţă de capital care a căzut pradă crizei financiare, dezinteresului din partea companiilor private şi investitorilor, dar şi lipsei de sprijin din partea statului.

Deşi este o piaţă mică, Bursa de Valori de la Bucureşti stârneşte şi ample dispute între mem­brii ei şi de aceea nu a reuşit să câştige teren în economie şi nici să convingă guvernele să listeze mai multe companii de stat.

De opt luni bursa nu avea un director general, după demiterea lui Valentin Ionescu, iar numirea lui Victor Cionga are loc după luni bune de căutări. Consiliul Bursei, condus de noul pre­şe­dinte Lucian Anghel, l-a angajat pe Radu Fur­nică, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri din România, care a căutat în întreaga Europă profesionistul pe umerii căruia va sta dez­vol­tarea bursei în următorii ani. Candidatul ales a fost însă unul de la Bucureşti, Victor Cionga primind oferta din scurt, în urmă cu câteva zile în urmă şi acceptând destul de repede să preia man­datul.

"Mă onorează propunerea făcută de către Consiliul de Administraţie. Sper că alături de echipa existentă şi de actorii de pe piaţa de ca­pital vom face front comun pentru moder­nizarea şi dezvoltarea bursei", a declarat Victor Cionga.

El a spus că nu va face alte comentarii până nu va primi avizul din partea CNVM, regle­mentatorul pieţei de capital.

Cionga are propria firmă de con­sultanţă din 2007, pe care a fondat-o după ce s-a retras din funcţia de director executiv adjunct la firma de brokeraj Raiffeisen Capital Investment de unde fost implicat în listarea Transelectrica.

Cionga i-a ajutat anul trecut pe ruşii de la Renaissance Capital să câştige mandatul de intermediere a ofertei Petrom în valoare de peste 400 milioane de euro, pregătind oferta tehnică pe baza căreia ruşii au câştigat licitaţia. El a cola­borat cu Renaissance şi pe parcursul ofertei Petrom, care însă s-a încheiat cu un eşec, statul nereuşind să îşi vândă acţiunile la preţul cerut.

Pentru poziţia de executiv, Bursa este dis­pusă să plătească un salariu lunar de circa 9.500 de euro, însă există posibilitatea ca această valoa­re să fie mai mare în funcţie de negocierile pur­ta­te dintre Victor Cionga şi Consiliul Bursei. Fostul executiv Valentin Ionescu a câştigat circa 4.500 de euro lunar.

Numirea sa a luat piaţa prin surprindere în condiţiile în care alte nume au fost cotate drept favorite pentru funcţia de director general, inclusiv români care lucrează pe pieţele finan­ciare internaţionale.

Victor Cionga a absolvit în 1980 Facultatea de Fizică din Bucureşti, a urmat un EMBA la Washington University (Seattle, SUA) şi Aca­demia de Ştiinţe Economice joint EMBA Pro­gram. El a urmat cursuri postuniversitare la Colegiul Naţional pentru Apărare şi la Colegiul Superior pentru Securitate Naţională.