Seceta aruncă în aer preţul porumbului

Autor: Gabriel Razi 19.07.2012

Seceta şi temperaturile ridicate au pus deja la pământ aproximativ o treime din producţia locală de porumb, dar fermierii locali vor reuşi să îşi acopere o parte din pierderi ca urmare a cotaţiilor în creştere.

Explozia preţurilor la nivel internaţional s-a produs şi pentru că Statele Unite, cel mai mare producător, vor strânge în acest an de pe câmpuri doar o fracţiune din suprafeţele însămânţate cu porumb în primăvară. O bună parte din regiunile americane cele mai productive pentru porumb sunt deja etichetate ca fiind afectate de secetă severă sau extremă.

"Mă aştept la creşteri în continuare pentru porumb, piaţa din Statele Unite va da totul peste cap şi poate fi o a doua Rusie (în 2010 Rusia a blocat exporturile de cereale ca urmare a fenomenelor meteo extreme, în consecinţă cotaţiile internaţionale au explodat - n.red.). În România toţi traderii au în acest moment default-uri (contracte neexecutate de fermieri - n.red.) ca urmare a creşterilor de preţ", spune Iulian Gheorghe, director general al Ameropa Grains, unul dintre primii cinci jucători de pe piaţa locală a comerţului cu materii prime agricole.

Traderii de cereale se aşteaptă ca tensiunile de pe piaţă să se domolească odată cu noua recoltă atunci când cotaţia ar trebui să varieze în intervalul de 235-240 euro/ tonă. Plusul faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este de 20%-25%.