Aşii aviaţiei militare/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 20.07.2012

Pavel Moraru

România şi bătălia informaţiilor între Prut şi Bug, 1941-1944

Editura Militară

Interesul faţă de istoria serviciilor speciale, indiferent de timp şi spaţiu, a fost şi rămâne constant, fiind manifestat atât de specialişti, cât şi de publicul larg. Prin urmare, pe baza documentelor găsite în Arhiva Naţională a Republicii Moldova, autorul caută să elucideze unele subiecte mai puţin cunoscute legate de România, Europa şi întreaga lume cercetând activitatea organelor informative militare româneşti, în special a Serviciului Special de Informaţii (S.S.I.), desfăşurată în Basarabia, Bucovina şi Transnistria în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Alexandru Armă, Sorin Turturică

Misiuni de sacrificiu

Grupul I Vânătoare în apărarea teritoriului naţional, aprilie-iunie 1944

Editura Militară

Istoria eroică şi tragică a confruntării Grupului 1 Vânătoare cu aviaţia americană în primăvara şi vara anului 1944 este atent pusă în pagină de Alexandru Armă şi Sorin Turturică. Dinamică, directă, fără "înflorituri" şi divagaţii, susţinută de o cantitate generoasă de informaţii, culese cu migală şi pasiune, Misiuni de sacrificiu va fi, suntem siguri, o lectură pe gustul celor mai exigenţi cititori, fie ei specialişti sau profani, şi un brevet sui-generis de acces în categoria "consacraţilor" pentru cei doi autori. - prof. univ. dr. Valeriu Avram. Volumul conţine şi o coliţă foto alb-negru de 48 de pagini.

Alexandru Armă este licenţiat în istorie la Universitatea Bucureşti şi a colaborat la realizarea mai multor filme documentare despre războiul aerian desfăşurat deasupra României în anii 1941-1944. Sorin Turturică este muzeograf al Muzeului Naţional al Aviaţiei Romîne şi a publicat cinci cărţi

Sorin Turturică

Cruciaţi ai înălţimilor

Grupul 7 Vânătoare de la Prut la Odesa, iunie-octombrie 1941

Cu contribuţia generalului-locotenent (r) av. Ioan Di Cesare, cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul", 19 victorii aeriene

Editura Militară

O carte realizată de un istoric tânăr, Sorin Turturică, cu contribuţia generalului-locotenent (r) Ioan Di Cesare, cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, 19 victorii aeriene, despre pregătirea de război şi acţiunile de luptă întreprinse în campania anului 1941 de Grupul 7 Vânătoare. "După 20 octombrie 1941, escadrilele şi eşaloanele rulante ale Flotilei 1 Vânătoare s-au pus în mişcare, luând direcţia Bucureştiului. Flotila 1 Vânătoare a fost creditată cu 143 de avioane inamice doborâte sigur, dar a pierdut zece piloţi, iar doi au fost daţi dispăruţi. Alţi cinci piloţi au fost răniţi. Din totalul pierderilor, patru morţi, un dispărut şi un rănit aparţineau Grupului 7 Vânătoare "Locotenent-comandor Alexandru Popişteanu". Era un tribut greu, mai ales că printre ei se aflau comandantul grupului şi doi comandanţi de escadrilă."

Autorul este muzeograf al Muzeului Naţional al Aviaţiei Romîne şi a publicat cinci cărţi.

Generalul-locotent Ioan Di Cesare, născut în 1916, este unul dintre aşii aviaţiei militare române în al doilea război mondial. A fost decorat cu înalte ordine şi medalii româneşti şi germane. În present este preşedintele "Asociaţiei Cavalerilor Ordinului Mihai Viteazul" şi al "Ligii Aeriene Române".