Comisie din Senat:Instalarea telefoanelor STS în sediul lui Băsescu se situează în afara legii

Autor: Valentina Postelnicu 19.07.2012

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Cristian David, a declarat, joi, după audierea şefului STS, Marcel Opriş, că membrii comisiei au ajuns la concluzia că instalarea şi funcţionarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Băsescu se situează în afara prevederilor şi normelor legale.

Cristian David a declarat, la finalul şedinţei comisiei de apărare din Senat, în cadrul căreia a fost audiat şi şeful STS, Marcel Opriş, că preşedintele suspendat nu poate beneficia de un sistem ca acela instalat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale la sediul de campanie al preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.

Preşedintele Comisiei de apărare a susţinut că generalul Marcel Opriş şi-a depăşit competenţele.

Cristian David a anunţat că va trimite Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) concluziile comisiei de apărare pe această temă.

David a menţionat că este necesară o discuţie şi în CSAT, pentru ca anumite elemente care ţin de circuitul documentelor la nivelul CSAT să fie făcută.

"Comisia nu a discutat elementele tehnice de natură strict operativă la nivelul schimbului de informaţii şi documente în interiorul CSAT. Noi am discutat despre ceea ce ţine de raportul de supraveghere şi control parlamentar pe care comisia parlamentară îl exercită asupră STS. (...) Noi considerăm că documentele pe care ni le-a pus la dispoziţie (şeful STS - n.r.) nu respectă cadrul legal", a spus Cristian David.

El a adăugat că membrii comisiei consideră că "preşedintele suspendat, prin prerogativele care îi sunt integral suspendate, nu are acces la acest serviciu de telecomunicaţii special".

"În consecinţă şi implicit accesul la aceste servicii nu este legal", a mai arătat David.

Potrivit lui David, decizia CSAT priveşte o listă a beneficiarilor ai acestui serviciu de telecomunicaţii special, iar în această listă nu există instituţia preşedintelui suspendat.

"Decizia cu privire la introducerea pe această listă a preşedintelui suspendat a aparţinut în exclusivitate directorului STS. Noi am ajuns la concluzia că activitatea în această chestiune a serviciului şi a directorului a depăşit competenţele şi cadrul legal. Deciziile şi măsurile care se impun ţin de CSAT", a apreciat Cristian David.

Întrebat dacă se impune retragerea liniei speciale de la sediul de campanie al lui Traian Băsescu, David a răspuns: "Cu siguranţă, de vreme ce nu respectă cadrul legal de organizare şi funcţionare".

Preşedintele comisiei de apărare a mai arătat că, în opinia membrilor comisiei, este de competenţa CSAT să decidă ce paşi şi măsuri se impun de aici.

"Noi considerăm că în concluziile noastre este clar că nu a fost respectat cadrul legal. Aceste concluzii le vom trimite şi le vom pune la dispoziţia CSAT care va decide şi dispune în consecinţă. Noi le vom trimite când le vom avea gata, în cursul zilei", a mai declarat David.

Preşedintele comisiei senatoriale a arătat că, în susţinerea acestei concluzii, comisia a avut în vedere un element care ţine de chestiunea de fond, coroborând prevederile legii 92/1996 care reglementează organizarea şi funcţionarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale cu prevederile constituţionale.

"Instituţia preşedintelui suspendat nu poate beneficia de acces la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, dat fiind faptul că preşedintele suspendat are suspendate în integralitate exercitarea atribuţiilor care derivă din prerogativa funcţiei prezidenţiale", a adăugat Cristian David.

Comisia de apărare a mai stabilit că şeful STS, Marcel Opriş, nu a respectat întocmai procedurile care presupuneau informarea şi aprobarea şi autorizarea prealabilă a instalării şi mai apoi a funcţionării acestui sistem de telecomunicaţii speciale pus la dispoziţia preşedintelui suspendat.

"Conform legii de organizare şi funcţionare a STS, organizarea şi funcţionarea întregilor reţelele şi abonaţilor acestui serviciu ţine de competenţa CSAT", a menţionat David.

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, a declarat, joi, după audierea în Comisia de apărare a Senatului, că a prezentat toate documentele, hotărâri ale CSAT, care arată că instalarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Traian Băsescu s-a făcut în mod legal.

Opriş a arătat că membrii Comisiei de apărare vor trebui să-şi spună punctul de vedere, după ce le-a prezentat toate legile care reglementează activitatea STS şi care arată că a acţionat potrivit legilor şi procedurilor.

"Nu noi facem procedurile, noi le aplicăm. Este o mare problemă. Cred că nu prezenţa mea este importantă acum, ci cei care trebuie să decidă dacă eu am acţionat sau nu legal pe baza documentelor prezentate. Nu eu sunt persoana interesantă", a spus şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Opriş a mai menţionat că nu poate arăta acele documente care dovedesc că a acţionat conform legii, pentru că procedurile sunt clasificate.

"Procedurile acestea sunt clasificate. Procedurile acestea, care sunt hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care au fost prezentate comisiei şi pe care comisia le ştie, sunt proceduri clasificate şi pot fi consultate numai de către cei abilitaţi. Au fost prezentate comisiei, dânşii sunt abilitaţi să le vadă. Există o prevedere specială care spune ce poate să aibă sau nu un beneficiar", a adăugat Opriş.