A început numărătoarea inversă pentru listarea primului ETF

Autor: Roxana Pricop 19.07.2012

Fondul ETF BET Tradeville, primul fond deschis tranzacţionabil de pe piaţa locală, se va lista la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în următoarele două luni sau următoarele 45 de zile lucrătoare, cât este termenul impus de reglementări după primirea certificatului de înregistrare a unităţilor de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Fondul a primit joi, 19 iulie, certificatul de înregistrare de la arbitrul pieţei de capital, îndeplind astfel una dintre condiţiile necesare listării la bursă. Urmează întocmirea prospectului de ofertă şi avizarea lui de CNVM şi BVB.

Fondul administrat de Vanguard Aseet Management replică structura indicelui BET care este compus din cele mai lichide zece companii listate la BVB (Banca Transilvania, Transgaz, Transelectrica, BRD Groupe Societe General, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Biofarm, Bursa de Valori Bucuresti, Electromagnetica, SSIF Broker).

Odată listat, fondul ETF BET Tradeville va face bursa extrem de accesibilă pentru investitorii de rând pentru că o unitate de fond va costa 5 lei. O unitate de fond este şi suma minimă de investit.

Altfel spus, atunci când un investitor cumpără de pe bursă o unitate de fond la ETF BET, el obţine expunere pe cele mai lichide zece companii listate plătind doar 5 lei.