„Habar nu am cine este ministrul finanţelor şi nici nu ştiu pe ce post m-aş putea angaja. Vreau să văd unde intru şi după facultate oi vedea eu ce fac“

Autor: Corina Mirea 20.07.2012
  • 2.700 de locuri pentru studenţii din anul I de facultate a scos ASE-ul la concurs în această vară.
  • Aproape 5.000 de absolvenţi de bacalaureat s-au înscris la una din cele 11 facultăţi ale ASE în primele trei zile de înscriere.
  • Pentru o parte dintre candidaţi, ASE-ul reprezintă o a doua opţiune, doar pentru că universitatea a scos examenul de admitere şi a facilitat procesul de înscriere la facultate.


Vor să se facă bancheri şi economişti, dar nu ştiu cât câştigă un casier în bancă şi nici cine este ministrul finanţelor. De ce te înscrii la ASE? Unde vrei să te angajezi? Cât câştigă un angajat dintr-o bancă? sau Cine este ministrul de finanţe? sunt întrebările care i-au pus în dificultate pe câţiva dintre miile de absolvenţi de bacalaureat care s-au înghesuit în ultimele zile să-şi depună dosarele de înscriere la una din cele 11 facultăţi din cadrul Academiei de Studii Economice.

Dacă una din aceste întrebări era probă eliminatorie la bacalaureat, atunci numărul de "picaţi" era şi mai mare. "Stau la coadă de mai bine de o oră şi jumătate. Nici nu mai ştiu la câte facultăţi am aplicat până acum, eu încerc, dar nu cred că o să reuşesc să intru, am luat prea puţin la bac şi nici nu îmi place aşa mult matematica. Habar nu am cine este ministrul finanţelor şi nici nu ştiu pe ce post m-aş putea angaja. Vreau să văd unde intru şi după facultate oi vedea eu ce fac", spune una dintre tinerele care îşi aştepta rândul pentru a depune dosarul de admitere, care a luat nota 6,5 la bacalaureat. ASE este una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de pe piaţa locală, care şcolarizează în prezent aproape 26.000 de studenţi. Anul acesta universitatea a scos la concurs 2.700 de locuri pentru cei care vor să se înscrie în primul an de facultate. De altfel, 2012 este cel de-al doilea an consecutiv în care instituţia nu mai "triază" candidaţii prin examen, după ce anul trecut conducerea ASE a decis scoaterea examenului de admitere pentru a avea mai mulţi înscrişi.

Interesul tinerilor a devenit astfel mult mai mare faţă de această universitate, chiar dacă reprezintă a doua sau a treia opţiune pentru unii dintre tinerii care vor să se asigure că nu vor rămâne fără studii superioare.

"Îmi place mult domeniul economic şi de mică m-a atras matematica", a afirmat o tânără din Corabia, judeţul Olt, care nu ştie cine este ministrul finanţelor din România, justificându-şi această lacună spunând că "este greu să ţii pasul cu toate schimbările care s-au făcut în ultima lună în politică".

Alin, un alt tânăr, mai inspirat decât sutele de alţi candidaţi care stăteau la coadă deja de ore bune, ajunsese la înscriere în jurul orei 12:30, când deja mai erau puţini candidaţi. El vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Contabilitate, pentru că programa are materii mai logice, pe care le înţelege mai uşor. Româna şi istoria i-au dat bătăi de cap la bacalaureat, din cauza cărora a luat o notă "cam mică, doar 6.65".

Unde vor să se angajeze cei care au reuşit să ia bacalaureatul?

"Nu ştiu încă, vreau să aştept până termin facultatea, pentru a vedea care sunt opţiunile la momentul respectiv. Încă nu m-am gândit nici ce salariu aş vrea să câştig, cu atât mai puţin unde. Voiam să plec la un moment dat în Malta, la plajă, la soare, dar, din păcate, am ajuns în Bucureşti. Nu ştiu dacă mediul de afaceri ar fi o opţiune pentru mine. Noi nu avem oameni de afaceri în România, ci bişniţari cu bani. Nu vreau să ajung aşa", a spus Andrei, un tânăr din Ploieşti, care a luat examenul de bacalaureat cu media 8,55.

Andreea, 18 ani, din Focşani a luat 8,75 la bacalaureat, iar ASE-ul reprezintă pentru ea singura opţiune pentru continuarea studiilor.

"A fost prima şi singura mea alegere, pentru că la toate celelalte facultăţi care m-ar fi interesat admiterea se face pe baza unui examen. La cât am învăţat pentru bac, nu aş mai fi putut sta acum să învăţ şi pentru admiterea la facultate", spune ea. În capul listei cu 12 opţiuni de specializare, aceasta a bifat comerţ şi marketing, pentru că speră ca după terminarea studiilor superioare să poată lucra în cadrul firmei tatălui ei pe un post de contabil.

Pe lângă absolvenţii de bacalaureat din promoţia 2012, în rândurile miilor de candidaţi pentru un loc la o facultate în ASE şi-au făcut loc tineri care au deja o facultate. Ioana, 23 de ani, în prezent asistent manager în cadrul unei multinaţionale care activează în vânzări, spune că se înscrie la ASE pentru că vrea să avanseze în cadrul companiei.

"Am absolvit Facultatea de Limbi Moderne şi chiar nu îmi foloseşte în acest moment în carieră. Consider că după patru ani de zile în care am muncit pentru această companie este momentul să evoluez. Iar pentru asta am nevoie de studii în domeniu", afirmă ea. Cu toate că nu ştie care este ministrul finanţelor, ea ştie ce vrea din punct de vedere al salariului după absolvirea facultăţii: dublarea salariului actual, care este de 750 de euro net/lună.

O altă tânără în vârstă de 22 de ani tocmai a terminat Facultatea de Finanţe-Bănci tot în cadrul ASE, pentru care a renunţat la job-ul de broker. Aceasta spune că, în prezent, există foarte puţine companii mari din domeniu care mai angajează oameni cu o singură facultate şi de aceea a hotărât să îşi depună dosarul pentru Facultatea de Informatică Economică.

"Cu toate că nu sunt omul care să îşi facă planuri pe termen lung, mă văd lucrând ca analist financiar în cercetare. Nu pot spune că am anumite aşteptări salariale, ci vreau să pot fi aptă de a pune în aplicare cele învăţate în facultate. Consider că dezvoltarea profesională şi personală sunt mult mai importante decât salariul", explică ea. De asemenea, absolventa de finanţe spune că, deşi putea opta pentru studii în afara ţării, consideră că diploma de licenţă pe care a obţinut-o poate fi comparată cu cea obţinută de studenţii unor universităţi de prestigiu din lume ca Oxford sau Cambridge.

Andreea are 18 ani şi este absolventă a unui liceu din Piteşti. Înscrierea la ASE a fost un plan de rezervă pentru ea, în cazul în care nu va putea face faţă examenului de admitere de la Facultatea de Automatică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. "Academia de Studii Economice a fost mai mult un plan B. Mi-aş dori foarte mult să trec cu bine de examenul de la Facultatea de Automatică şi după terminarea studiilor să mă angajez ca programator pentru o multinaţională cum este Hewlett-Packard (HP)", afirmă Andreea.

Academia de Studii Economice este una din cele mai mari universităţi locale, cu un buget anual de aproximativ 35 de milioane de euro, format din finanţarea de la stat, finanţarea din proiecte de cercetare, precum şi din venituri proprii din taxele de şcolarizare.

Cea mai mare concurenţă pentru ASE a reprezentat-o în ultimii ani Facultatea de Administraţie şi Afaceri din cadrul Universităţii Bucureşti, unde admiterea se face tot pe bază de dosar. Pavel Năstase, noul rector al ASE, are în programul managerial drept obiectiv reintroducerea examenului de admitere, măsură care va fi aplicată începând cu anul şcolar viitor.

În trei zile de la începutul perioadei de înscriere la ASE, aproape 5.000 de absolvenţi de bacalaureat au depus dosarele pentru admitere.

Angajatorii spun că, dintre universităţile cu profil economic, ASE-ul are absolvenţi cu o pregătire peste medie. Mişu Negriţoiu (directorul general al ING Bank), Mariana Gheorghe (CEO al OMV Petrom), Isabelle Iacob (director general al Help Net), Daniel Boaje (director general al McDonald's România), Iulia Nartea (country coordinator al UPS) sau Severina Pascu (CEO al UPC România) sunt doar câţiva dintre cei mai cunoscuţi executivi de top de pe piaţa locală care au urmat cursurile uneia din cele 11 facultăţi ale ASE.

Cele mai populare facultăţi ale ASE sunt cea de Finanţe-Bănci şi cea de Relaţii Economice Internaţionale, pentru care este şi concurenţa cea mai mare.