Cele 5 motive pentru care America este în continuare cea mai puternică economie din lume

Autor: Octavian Calei 21.07.2012

Joshua Schroeder este de părere că SUA încă reprezintă un reper global în ceea ce priveşte generarea de avere, reducerea sărăciei şi standardele crescute de viaţă, într-un articol de pe Minyanville, site ce reuneşte traderi, manageri şi cele mai strălucite minţi din domeniul afacerilor şi finanţelor.

Joshua, unul dintre "profesorii" ce colaborează cu platforma online Minyanville, investitor cu experienţă şi redactor la seeitmarket.com, răspunde afirmaţiei lui Joseph Stiglitz dintr-un articol din Financial Times că America nu mai este ţara oportunităţilor, aducând în atenţie cinci realităţi din economia SUA.

1. SUA are cei mai productivă economie din lume. În timp ce locuitorii Americii reprezintă numai 4,5% din populaţia planetei, ei sunt responsabili de mai mult de 20% din PIB-ul global. În comparaţie cu China, economia SUA este de două ori mai mare, având un PIB pe cap de locuitor de 48.387 dolari faţă de 5.414 dolari în China, conform raportului US Trust Capital Market Outlook pe iunie 2012.

2. Acelaşi raport arată că SUA sunt cel mai mare exportator din lume, în ciuda balanţei comerciale negative. Exporturile SUA au totalizat 2.103 miliarde de dolari, China 2.086 miliarde de dolari şi Germania 1.726 miliarde de dolari.

3. America are cele mai puternice şi valoroase companii din lume. În top 100 a celor mai puternice branduri din lume, peste jumătate sunt americane iar în top 10, numai o singură companie nu este americană.

4. SUA sunt campionii de necontestat când vine vorba de cultura antreprenorială şi investiţiile în tehnologie. De pe această poziţie, America are capacitatea de a atrage talente din toată lumea, încurajând inovaţia, dezvoltarea şi tehnologia de vârf.

5. America este preferinţa numărul 1 în lume pentru proiectele de tip greenfield (înfiinţarea de noi firme de la zero prin investiţii străine - n.red.).

Joshua Schroeder este de acord cu Stiglitz în privinţa existenţei decalajului dintre cei săraci şi cei bogaţi care a atins cote istorice, lucru nesustenabil şi dăunător societăţii per ansamblu, însă îşi exprimă încrederea în economia SUA pe viitor, considerând că America îşi merită încă titlul de "ţara tuturor posibilităţilor".