Trei investitori le-au solicitat elveţienilor de la Ameropa să le cumpere acţiunile la Azomureş

Autor: Roxana Pricop 22.07.2012

Un grup de trei investitori, din care fac parte Florin Gheorghe Mureşan, Viorel Pintea şi Ioan Grigoruţ, au anunţat Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare că vor să îşi vândă acţiunile deţinute la combinatul de îngrăşăminte Azomureş.

Cei trei nu şi-ai vândut acţiunile în cadrul ofertei de preluare derulată de grupul elveţian Ameropa Holding care a cumpărat atunci 20% din acţiunile Azomureş de la minoritari şi a ajuns să controleze 96,5% din companie.

Cei trei cer grupului elveţian un preţ de 2,22 lei/acţiune, acelaşi preţ ca cel din oferta de preluare. Ei deţin împreună un pachet de 27.579 acţiuni, reprezentând 0,005% din capitalul companie. Cel mai mult are de încasat Ioan Grigoruţ care deţine 19.517 de titluri, urmat de Viorel Pintea cu 4.500 de acţiuni şi Florin Gheorghe Mureşan cu 3.562 acţiuni.

Legea spune că dacă un acţionar ajunge să deţină peste 95% din capitalul unei companii în urma unei oferte de preluare, atunci le poate cere acţionarilor minoritari să-i vândă acţiunile la un preţ echitabil şi să delisteze compania în termen de trei luni de la închiderea ofertei. De cele mai multe ori, preţul de retragere este chiar preţul din oferta de preluare.