Autostrada Soarelui: peste 15.000 de ore economisite în trafic în primul weekend de la deschidere

Autor: Andreea Mioara Neferu 23.07.2012

Între 15.000 şi 25.000 de ore economisite în trafic pentru turiştii de sfârşit de săptămână - acesta este bilanţul primului weekend de vară după inaugurarea autostrăzii Soarelui de joia trecută, potrivit unei estimări a ZF, care ia în calcul faptul că în medie au mers circa 30-50.000 de turişti cu maşina la mare în acest weekend.



Drumul cu maşina către mare, între Bucureşti şi Constanţa, dura în medie circa 2 ore şi jumătate în zilele săptămânii, ajungând până la 4 ore în perioade de vârf, sâmbătă dimineaţă şi duminica după-amiaza. După inaugurarea tronsonului Cernavodă-Medgidia la o bandă pe sens şi a tronsonului Medgidia-Constanţa la două benzi pe fiecare sens, timpul de parcurs al autostrăzii se reduce la o oră şi jumătate-două, în func­ţie şi de viteza cu care şoferii circulă.

Cel mai important, noile tronsoane inau­gurate ajută la eliminarea blocajelor şi a ambuteiajelor care se formau în special la nodul rutier de la Cernavodă. "Câştigăm ca timp de parcurs circa 30 de minute. De asemenea, consumul de carburant este mai redus pentru că se merge la o viteză constantă, dar câştigăm şi din prisma siguranţei circulaţiei. Când se va putea circula la două benzi pe sens de la Bucureşti la Constanţa, efectele vor fi chiar mai vizibile", spune Augustin Hagiu, consultant în transporturi.

De aceeaşi părere este şi Adrian Mihai, unul dintre cei trei proprietari ai companiei de curierat Fan Courier, care spune că datorită deschiderii circulaţiei pe autostrada către mare, timpul de parcurs scade cu 20-30 de minute. "Chiar am mers pe autostradă (autostrada Soarelui - n. red.) şi m-am simţit altfel, se circulă foarte bine şi nu se compară cu vechiul drum", spune Adrian Mihai. În medie, circa 10 maşini Fan Courier circulă pe autostrada Soarelui zilnic.

Autostrada Soarelui nu se număra în 2010 printre cele mai circulate zece şosele din ţară, fiind tranzitată, în total, în 24 de ore de puţin peste 64.000 de vehicule, tronsonul cu cel mai mare trafic fiind între Fundulea şi Lehliu, adică aproape 20.000 de vehicule într-o zi, potrivit informaţiilor ZF pe baza recensământului general al circulaţiei rutiere. Traficul de 64.000 de vehicule se referă la traficul însumat al sectoarelor care compun autostrada. Odată cu inaugurarea noilor tronsoane de autostradă, este foarte probabil ca numărul de vehicule care tranzitează această şosea să crească, în condiţiile în care această autostradă facilitează drumul către mare pentru turişti, dar şi transportul de marfă între Portul Constanţa şi Capitală.

"Cel mai bun lucru după inaugurarea noilor tronsoane de autostradă este că nu mai eşti nevoit să treci prin localităţi, să stai la treceri de pietoni, să fereşti biciclişti sau căruţe. Am plecat joi seara şi m-am întors sâmbătă noaptea. Dacă înainte ajungeai la Eforie în trei ore şi jumătate pentru 280 km, acum faci în jur de 2 ore, pentru 210 kilometri, iar asta pentru că ai o limită de viteză mai generoasă, de 130 km/h", spune Corina, 23 de ani, studentă.