Pieţele noi şi clienţii vechi au crescut cu 10% afacerile RAAL

Autor: Laurentiu Cotu 23.07.2012

Producătorul de sisteme de răcire pentru industria auto RAAL Bistriţa, cu clienţi precum John Deere, Class sau AGCO, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 22,3 mil. euro, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unor comenzi mai mari de la companiile cu care deja lucrează, dar şi datorită intrării pe unele pieţe externe aşa cum sunt Rusia sau Turcia.

Astfel, bistriţenii mizează până la finalul anului pe un avans de circa 11% al afacerilor faţă de anul trecut, când compania a consemnat un business de 38,4 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

"Afacerile RAAL au crescut în prima parte a anului datorită comenzilor înregistrate de la clienţii tradiţionali, dar şi abordării unor noi pieţe, precum Rusia, Bulgaria şi Turcia. Ne menţinem în continuare estimările legate de cifra de afaceri din acest an, care prevăd o creştere de 11% faţă de anul trecut", a declarat pentru ZF Transilvania Paul Ilieş, director general în cadrul companiei RAAL.

Compania produce sisteme de răcire şi componente ale acestora, radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer şi condensatoare pentru climă (fabricate din aliaje de aluminiu sau oţel inox) pentru utilaje agricole şi de construcţii, aplicaţii industriale, auto, comerciale, instalaţii hidraulice. Principalii clienţi ai RAAL sunt John Deere, Class, AGCO, JCB, Ingersoll Rand, Linde, Parker, Van Hool, Voith, ABB sau Doosan. Peste 98% din totalul vânzărilor companiei din Bistriţa merg la export.

Compania are în prezent clienţi în peste 20 de ţări, cele mai importante contracte fiind încheiate cu firme din Germania, SUA, Marea Britanie şi Italia. RAAL are două fabrici de componente auto în judeţul Bistriţa-Năsăud şi sucursale în SUA, Italia, Germania şi Olanda, înfiinţate pentru suport logistic, service, marketing şi livrare.

Compania spune că, în prezent, este în curs de finalizare o nouă secţie destinată schimbătoarelor de căldură auto, la fabrica din Prundu Bârgăului, precum şi modernizarea secţiilor 1 şi 3 din Bistriţa, unde se va dubla capacitatea de producţie.

RAAL şi-a planificat pentru acest an investiţii de aproximativ 3 mil. euro în vederea creşterii capacităţii de producţie şi a productivităţii muncii. Programul de investiţii din acest an prevede achiziţionarea de noi utilaje destinate creşterii capacităţii de producţie. În acest sens, în prima parte a anului au fost investiţi circa 1,5 mil. euro.

Compania RAAL a fost înfiinţată în anul 1991 ca societate pe acţiuni, prin desprinderea din compania I.U.T. Bistriţa. Din 1995 firma s-a privatizat, acţionarii fiind salariaţii companiei în proporţie de 93%, restul titlurilor aflându-se în posesia SIF Banat-Crişana.