Doar nouă dintre cei mai mari 100 de administratori de investiţii alternative au bani pentru România

Autor: Roxana Daniela Pricop 23.07.2012

Cei mai mari o sută de manageri de investiţii alternative din lume administrează active cumulate de 3.136 miliarde de dolari, care erau investite în fonduri de private equity şi de hedging, real estate şi infrastructură la finalul anului trecut, arată o statistică realizată de compania americană de consultanţă Towers Watson. Nouă dintre aceştia au investit sau au încă investiţii în România, potrivit informaţiilor deţinute de Ziarul Financiar.

Managerii de investiţii alternative sunt acei manageri care plasează resursele financiare în active care nu sunt considerate tradiţionale, precum acţiuni, obligaţiuni sau numerar.

Printre cele mai cunoscute investiţii alternative sunt fondurile de private equity, care investesc în companii închise, fondurile de hedging, care pot face orice fel de investiţii, fondurile de real estate şi cele de infrastructură, fondurile de artă şi cele de mărfuri. Universul investiţional pentru managerii de investiţii alternative aproape că nu are limite, mai ales că aceştia nu se supun încă unor reglementări stricte, aşa cum fac investitorii tradiţionali precum fondurile de acţiuni sau de obligaţiuni.

 

La nivel mondial, cei mai mari o sută de manageri de investiţii alternative au ajuns la active de 3.136 de miliarde de dolari, avere pe care au primit-o să o administreze de la fondurile de pensii, companiile de asigurări, fondurile suverane şi de la fundaţii. În 2011, fondurile de pensii aveau investite 1.234 de miliarde de dolari în active alternative, potrivit Towers Watson, cea mai mare parte din această sumă fiind plasată în fondurile de investiţii imobiliare.

 

Companiile de asigurări aveau plasate 285 de miliarde de dolari, iar fondurile suverane aveau 135 de miliarde de dolari în investiţii alternative.

 

Fondul de investiţii în imobiliare deţinut de grupul american CBRE Global Investors este cel mai mare investitor alternativ din lume, cu o avere de 94,1 miliarde de dolari la finele anului trecut. Grupul american CBRE nu a investit în România în proiecte imobiliare, însă este prezent pe piaţa locală cu divizia de consultanţă.

 

Pe locul secund în clasament se situează grupul american Carlyle, care administrează cel mai mare fond de private equity la nivel mondial, cu active de 90,741 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2011. Americanii de la Carlyle au investit pe piaţa locală încă de la începutul anilor 2000, când au cum­părat două fabrici producătoare de capsule tari pentru industria farmaceutică deţinute de compania candiană Technophar Equipment and Service Limited, fondată de un român.

Carlyle a urmărit îndeaproape piaţa locală înainte de declanşarea crizei din 2008, gigantul american anunţând că este interesat să îşi extindă prezenţa pe piaţa locală. În acest sens compania a angajat doi români, Dan Fărcăşanu şi Cătălin Breabăn, care ar fi trebuit să lucreze pentru biroul de la Varşovia, sediul central pentru investiţiile americanilor în Europa Centrală şi de Est.

Venirea crizei a schimbat însă planurile Carlyle, care au închis biroul de la Varşovia şi au amânat astfel şi planurile pentru România. Este destul de greu de estimat dacă grupul american Carlyle va redeveni interesat de România în următorii ani, mai ales că atenţia s-a mutat acum spre statele din Orientul Mijlociu şi Asia.

 

"Fondurile de private equity cu prezenţă regională în Europa Centrală şi de Est sau de Sud-Est sunt în continuare interesate de România, dar din păcate nu apar suficiente proiecte aici sau foarte puţine se materializează. Fondurile globale de investiţii au abor­dări diferite însă urmăresc mai ales pieţele emergente mari precum China, India, Brazilia unde oportunităţile de creştere sunt mult mai atractive decât cele din România", a spus Dan Fărcăşanu, primul român recrutat de Carlyle care în prezent este director de investiţii la fondul Resource Partners, specializat în investiţii de tip private equity în regiune.

 

Un alt gigant de private equity care nu a plecat odată cu criza este fondul american Advent International, care a investit peste 200 de milioane de euro în companii româneşti din 1998 până în prezent. La finalul anului trecut, Advent International avea active de 23 de miliarde de dolari. Printre cele mai mari investiţii sunt cele în producătorii de medicamente Terapia, Labormed, dar şi în clinici private. Advent este artizanul din spatele celei mai mari reţele de clinici private din România, Regina Maria. Fondul mai este în prezent acţionar la producătorul de cărămizi Ceramica Iaşi şi la producătorul de vopsele Deutek.

 

Fondul CVC, pe locul 27 în clasamentul mondial, a cumpărat în 2009 de la ABInBev, producătorul Bergenbier, pentru aproximativ 3 miliarde de dolari operaţiunile de producţie de bere din Europa Centrală şi de Est pe care le-a consolidat în grupul StarBev. În acest an, fondul şi-a vândut afacerile cu bere companiei canadiene Molson Coors Brewing.

 

Fondurile de hedging (cu capital de risc - n. red.) sunt o altă categorie de investiţii bine reprezentată în clasamentul celor mai mari manageri de investiţii alternative. Cel mai mare fond de hedging la nivel mondial este Bridgewater Associates, cu active de 76,1 miliarde de dolari. România a atras investiţii de tip "hedging" din partea fondului american Elliott, care a ajuns cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, plă­tind circa 160 mil. euro pentru 15% din capitalul FP.

 

Din clasamentul celor mai mari o sută de manageri de plasamente alternative au investit în imobiliarele româneşti fondul RREEF Alternatives, deţinut de Deutsche Bank, şi care ocupă locul al nouălea. Warburg Pincus a investit în imobiliare alături de spaniolii de la GED, însă fără prea mult succes. Britanicii de la Aberdeen au investit într-un turn de birouri, iar compania americană Heitman a dezvoltat două proiecte care însă au intrat în faliment. Printre investitorii mari se numără şi cei de la Apollo Global Management, care au intrat pe piaţa locală prin divizia de real estate.