SocGen pregăteşte un nou candidat pentru şefia BRD, Petre Bunescu asigură interimatul

Autor: Razvan Voican 23.07.2012

BRD-SocGen, a doua mare bancă de pe piaţă, a retras de la BNR dosarul privind candidatura francezului Alexandre Maymat, 44 de ani, la funcţia de preşedinte director general al băncii, în condiţiile în care acesta a hotărât să se întoarcă la Paris.

Banca a anunţat ieri pe bursa de la Bucureşti că un nou candidat va fi supus aprobării organelor statutare ale BRD şi Băncii Naţionale.

Surse bancare afirmă că Maymat ar urma să ocupe un post important în divizia care administrează filialele grupului din afara Franţei, inclusiv BRD.

El lucrează pentru SocGen de peste 10 ani, iar înainte de a veni în România a condus subsidiara din Camerun, acceptând fără ezitare să-şi scurteze mandatul în schimbul postului care îi fusese promis la Bucureşti, la cârma celei mai profitabile bănci de pe piaţă. Până să intre în SocGen, Maymat a lucrat la Comisia Europeană, la direcţia de prognoză a ministerului francez al economiei şi finanţelor, iar apoi a fost administrator al institutului naţional de statistică al Franţei.

Primele informaţii despre înlocuirea lui Guy Poupet cu Maymat au apărut în decembrie anul trecut, acestea prefaţând o perioadă de tranziţie la vârful BRD în contextul în care multe bănci mari şi mai mici şi-au schimbat componenţa echipelor de conducere, iar procesul de împrospătare a resurselor de management continuă.

Pe 26 aprilie AGA BRD a aprobat numirea lui Maymat în consiliul de administraţie cu un mandat de 4 ani începând cu 1 mai, Poupet a plecat din România, pe 27 aprilie Petre Bunescu a fost numit preşedinte provizoriu al consiliului de administraţia şi toată lumea aştepta anunţul aprobării de către Banca Naţională a dosarului lui Maymat. Însă anunţul a tot întârziat pentru ca acum să apară informaţia privind retragerea nominalizării bancherului.

Este pentru a doua oară când Petre Bunescu se află la conducerea BRD, bancherul ocupând funcţia de preşedinte interimar şi în perioada noiembrie 1997 - mai 1998, înainte de privatizarea băncii cu Société Générale. Ieri s-au împlinit 14 ani de când guvernul României a aprobat strategia de privatizare a BRD, proiect în care şi Bunescu a avut un rol important.

El lucrează pentru BRD (fosta Bancă de Investiţii) de aproape 37 de ani, fiind un exemplu de fidelitate şi longevitate într-o bancă mare. A devenit vicepreşedinte în noiembrie 1990, menţinându-şi acest rang de-a lungul timpului chiar dacă a schimbat ariile de responsabilitate din bancă.

Bunescu este şi vicepreşedinte al consiliului director al Asociaţiei Române a Băncilor, el primind în primăvara trecută un nou mandat.

Conducerea strategică a BRD este asigurată în prezent de comitetul de direcţie format din cinci directori generali adjuncţi - Petre Bunescu, care este şi preşedinte interimar al CA, Claudiu Cercel, Gabriela Gavrilescu, Jean-Luc Grasset şi Gheorghe Marinel.

În decembrie 2011, când au apărut pe piaţă primele informaţii despre proiectata instalare a lui Maymat la conducerea BRD, fostul preşedinte Guy Poupet spunea că ar fi urmat să aibă loc o tranziţie lentă la vârful BRD, data plecării sale nefiind stabilită la momentul respectiv.

Lucrurile s-au precipitat însă în primele luni din 2012. Maymat a apărut prima dată în public pe 14 februarie, la conferinţa susţinută de Poupet cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale băncii pe 2011, însă nu a luat cuvântul. Candidatul la funcţia de preşedinte începuse deja să facă vizite în teritoriu şi se arăta nerăbdător să preia frâiele băncii, nedorind să rămână prea mult timp într-un rol de "inspector".

La începutul lunii martie, Guy Poupet şi Alexandre Maymat au apărut împreună în faţa presei, fiind astfel semnalizată scurtarea perioadei de tranziţie care risca să întreţină o anumită atmosferă de incertitudine. După doi ani de mandat în care nu a ieşit în evidenţă prin declaraţii publice, Poupet a anunţat un viraj spectaculos de strategie care presupunea trecerea de la conservarea profitabilităţii la reluarea luptei pentru cotă de piaţă şi i-a dat replica guvernatorului BNR Mugur Isărescu care tocmai îi invitase din nou pe bancheri să reducă dobânzile la creditele în lei.

La momentul respectiv Maymat explora BRD într-un mod intensiv, se pregătea de interviul de la Banca Naţională pentru autorizarea ca preşedinte şi, nu în ultimul rând, lua lecţii de limba română pentru a putea înţelege mai bine şi mai repede banca, piaţa şi colaboratorii.

Situaţia privind transferul funcţiei de preşedinte a fost clarificată spre sfârşitul lui martie când s-a anunţat convocarea AGA pentru alegerea lui Alexandre Maymat ca membru în consiliul de administraţie începând cu data de 1 mai, în urma retragerii lui Guy Poupet. Traseul până la instalarea oficială părea o formalitate, însă ieri a venit anunţul surprinzător privind retragerea candidaturii lui Maymat. Acţiunile BRD au încheiat şedinţa de tranzacţionare la BVB cu o scădere de 4,3%, până la 8,9 lei, capitalizarea băncii ajungând la 6,2 mld. lei (1,35 mld. euro.)

De la începutul crizei BRD şi-a apărat poziţia de cea mai profitabilă bancă de pe piaţă, însă cu preţul erodării cotelor de piaţă. În primul trimestru al acestui an profitul net al băncii a scăzut cu 39% la 83 mil. lei (19 mil. euro), faţă de primul trimestru din 2011, în principal din cauza creşterii provizioanelor cu 58%, până la 337 mil. lei (77,4 mil. euro).