Chesaru, PAC: Schema de ajutor de stat nu rezolvă cele mai mari două probleme în IT

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 24.07.2012

Intenţia Guvernului de a crea o schemă de ajutor de stat pentru firmele care creează peste 300 de locuri de muncă este "bizară", în condiţiile în care IT-ul nu este afectat de şomaj, iar planul va lovi în firmele mici şi mijlocii, afirmă directorul pentru Europa de Est a companiei de analiză Pierre Audoin Consultants (PAC)

Schema de ajutor de stat de 100 mil. euro pregătită de Finanţe pentru firme care creează 300 de locuri de muncă timp de 5 ani este "bizară", pentru că stimulează angajările într-o industrie care nu este afectată de şomaj şi va crea probleme pentru firmele mici şi mijlocii care vor avea mai greu acces la oameni bine pregătiţi, spune Eugen Schwab Chesaru, directorul pentru Europa de Est al companiei de analiză Pierre Audoin Consultants (PAC).

"În IT nu se pune problema şomajului, deci a încuraja crearea de locuri de muncă e cel puţin bizar. În IT salariile sunt deja la un nivel ridicat (tocmai din cauza lipsei resurselor umane suficiente şi bine pregătite) şi o încurajare forţată (prin schema de ajutor de stat) n-ar face decât să crească presiunea", a declarat Schwab Chesaru.

"A ajuta, în acest domeniu, doar firmele foarte mari (cele care ar crea peste 300 de joburi) echivalează cu handicaparea firmelor mici şi mijlocii care reprezintă 95% din firmele IT din România plus că se creează o concurenţă neloială. Atenţie, aici discutăm de IT (servicii cu valoare adăugată mare), nu de industrie sau agricultură sau servicii cu personal slab remunerat şi care e o povară pentru sistemul de asigurări sociale şi de sănătate."

Proiectul de schemă de ajutor de stat propus de Finanţe a fost publicat pe 17 iulie şi se află în perioada de consultare publică.

Principalele condiţii pentru obţinerea ajutorului de stat sunt ca investiţiile să includă o componentă IT&C de minimum 20% din valoarea planului de investiţii şi să conducă la crearea a 300 de noi joburi, pe care compania să le menţină 5 ani. Sunt excluse din aceste scheme firmele cu activităţi în sectoare precum cel al cărbunelui, siderurgiei, construcţiilor navale sau fibre sintetice.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului "prin această schemă de ajutor de stat se urmăreşte direcţionarea fondurilor publice către acele investiţii de natură să conducă la creşterea competitivităţii economiei româneşti şi la creşterea performanţelor capitalului uman. Datorită complexităţii tehnologice, dimensiunii şi calităţii forţei de muncă implicate în aceste investiţii, acestea au potenţialul de a genera şi alte investiţii în domenii conexe".

Eugen Schwab Chesaru afirmă însă că altele ar trebui să fie soluţiile promovate de Guvern. "Consider că mai bună decât o schemă de ajutor pentru investitori ar fi o «schemă» de transformare a învăţământului într-o sursă de competenţe mai bine pregătite şi mai numeroase, în concordanţă cu piaţa."

Şeful PAC pentru Europa de Est adaugă că "în IT România are astăzi două probleme majore" şi niciuna nu este legată de un deficit de oferte de angajare.

Prima problemă este "un deficit de resurse umane de foarte bună calitate. E nevoie de schimbări importante în învăţământ, acolo e sursa, nu în bani cash sau scutiri de taxe". A doua problemă este, în opinia lui Schwab Chesaru, "o piaţă IT internă paralizată şi/sau parazitată politic, cu proiecte IT publice rare, foarte scumpe, fără valoare şi finalitate. Este nevoie de o schimbare a organizării şi mentalităţii în sectorul public cu privire la eficientizarea prin IT, eliminarea aranjamentelor pre-licitaţie, adoptarea de soluţii cu adevărat utile, eficiente, verificate".