Gheorghe Stelian, investitor în imobiliare, ar fi primit ilegal acţiuni de 150 mil. euro la FP

Autor: Roxana Pricop 25.07.2012

Primul nume care a ieşit la suprafaţă în bula speculativă a retrocedărilor este cel al omului de afaceri Gheorghe Stelian, cunoscut mai ales pentru investiţiile în imobiliare, care alături de alte persoane ar fi primit în 2010 şi în 2011 de la stat acţiuni la Fondul Proprietatea în valoare de 150 milioane de euro în baza unor acte false. De ani de zile sunt cunoscute gravele nereguli din procesul de despăgubire operat de Autoritatea pentru Restituiri, însă abia după ce s-a terminat Fondul Proprietatea încep să apară şi primele capete de acuzare.



Luni, 23 iulie, când toată România dezbate criza politică şi organizarea referendumului de demitere a preşedintelui, premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu la televiziunea publică că actuala conducere a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a descoperit că omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit de la stat o sumă totală de 150 de milioane de euro pentru terenuri din judeţul Ilfov în cazul cărora a prezentat acte false. Premierul a spus că preşedintele ANRP va prezenta documentele în acest sens şi că dosarul va fi trasmis Parchetului şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie spre cercetare.

"Un exemplu despre ce vom trimite mâine la Parchet, la Direcţia Naţională Anticorupţie: la faimoasa Autoritate Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, noii şefi numiţi acolo au constat restituiri ilegale, cu acte false, de 150 milioane euro la o persoană pentru terenuri din Ilfov, cu decizii obţinute cu acte false. A primit de la statul român 150 milioane euro. E un nume cunoscut, domnul Gheorghe Stelian, dacă nu mă înşel, un nume extrem de mediatizat", a spus Ponta.

Contactat telefonic de ZF, George Băeşu, preşedintele ANRP, numit în funcţie în mai, a declarat că va cere anularea în instanţă a titlului de despăgubire în baza căruia Gheorghe Stelian a primit acţiunile la Fondul Proprietatea şi va cere în instanţă ca acesta să restituie statului român acţiunile primite la FP. "Vom cere banii înapoi", a spus Băeşu.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie subordonată primului-ministru, este responsabilă de acordarea despăgubirilor pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist, o afacere de câteva miliarde de euro, care a fost o adevărată mină de aur pentru clientela politică a partidelor care s-au succedat la guvernare din 2005 încoace.

Despăgubirile s-au făcut fie în numerar până la pragul de 500.000 lei direct din vistieria statului, pentru sume mai mari statul acordând acţiuni la Fondul Proprietatea, fond cu un capital de aproape 14 miliarde de lei format din acţiuni la cele mai valoroase companii din economie.

Cine este omul de afaceri Gheorghe Stelian

Gheorghe Stelian, alături de alte persoane, ar fi primit 800 milioane de acţiuni la FP în baza unor decizii ANRP în 2010 şi în 2011. El deţine firma de investiţii imobiliare Steda Residence, cu afaceri de 2,36 milioane de lei şi o pierdere netă de 0,7 milioane de lei în 2011. Firma sa ar fi avut până recent sediul într-una dintre clădirile din portofoliul Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat RAAPPS, situată în centrul Capitalei, pe şoseaua Kiseleff, pe care statul a vândut-o pe 13 iunie pentru 5 mil. euro. Clădirea are o suprafaţă de 2.700 metri pătraţi. Nu este cunoscută identitatea cumpărătorului.

Despre Gheorghe Stelian, presa scrie că a fost partener cu Alexandru Faur într-o tranzacţie din 2007, din perioada în care primar general era membrul PDL Adriean Videanu.

Faur şi Stelian ar fi achiziţionat un teren de 8.100 mp de la Daniela Tonolla, moştenitoarea lui Maximilian Tonolla, unul din fondatorii Circului de Stat.

Mai mult, Gheorghe Stelian ar fi vândut în 2006 Elenei Udrea, fost ministru al dezvoltării şi turismului şi membră a PDL, un teren din strada Chopin, din zona Floreasca, pe care aceasta şi-a ridicat un proiect reziden­ţial cu 12 apartamente, potrivit informaţiilor din presă. Gheorghe Stelian nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Cine sunt persoanele responsabile de despăgubirea lui Stelian

Gheorghe Stelian a primit pachetul de 800 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, aproape 6% din capitalul fondului, în 2010 şi în 2011, când la conducerea Autorităţii pentru Restituiri era Crinuţa Dumitrean, numită de PDL.

Crinuţa Dumitrean a fost numită la conducerea ANRP la începutul lui 2009 de către premierul Emil Boc, funcţia oferindu-i rang de secretar de stat. Ea a venit de la Bistriţa, pe filiera lui Ioan Oltean, secretar general al PDL. Ea şi-a dat demisia de la conducerea ANRP în octombrie anul trecut, după ce Remus Baciu, vicepreşedintele ANRP, a fost arestat în urma unei anchete a DNA, fiind acuzat că ar fi primit 850.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire ale unor foşti proprietari de imobile.

În luna aprilie a acestui an Agenţia Naţională de Integritate a cerut comisiei de specialitate a Curţii de Apel Bucureşti să controleze averea Crinuţei Dumitrean, după ce a constatat că nu poate justifica peste 150.000 de euro.

În 2010 şi în 2011 vicepre­şedinţii ANRP erau Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu şi Cristian Sebastian Mihai. Teodorescu a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSVSA) în 2009. El este membru al PDL Argeş, organizaţie care a fost condusă de Cristian Boureanu. El a fost demis de premierul Emil Boc în noiembrie 2011.

Cristian Sebastian Mihai a fost numit în funcţia de vicepreşedinte în luna martie 2011. El a fost, în perioada 2005-2011, consilier şi apoi director al direcţiei juridice din RA-APPS, unde a câştigat venituri de 115.000 lei ca director juridic în 2010, potrivit declaraţiei de avere.

La ANRP, autoritatea responsabilă de despăgubiri de miliarde de euro, a venit ca vicepreşedinte pentru venituri de două ori mai mici, potrivit declaraţiilor de avere. Potrivit relatărilor din presă, el ar fi un apropiat al Elenei Udrea şi al soţului acesteia, Dorin Cocoş. El a fost demis din funcţie în aprilie 2012 de premierul Ungureanu şi a revenit la RA-APPS ca director executiv la direcţia juridică.

Remus Baciu, cel mai vechi preşedinte al ANRP, a fost demis în vara anului trecut de premierul Emil Boc după ce a fost acuzat că ar fi primit mită pentru a soluţiona mai repede dosare de despăgubire.

El a fost consilier al fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu şi secretar de stat la cancelaria primului-ministru în perioada 2004-2005, anterior numirii la ANRP. Tăriceanu este cel care a semnat actul prin care a fost înfiinţat Fondul Proprietatea.

Cinci ani de abuzuri, un singur acuzat

Remus Baciu (foto), fost vicepreşedinte al ANRP numit de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, este singura persoană din conducerea autorităţii care a fost cercetată pentru neregulile din procesul de gestionare a despăgubirilor la ANRP.
El a fost arestat în august 2011, la cererea procurorilor DIICOT, pentru că ar fi primit 850.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

Rezolvarea prioritară a dosarelor s-a făcut cu dezlegare de la Guvern

Foştii proprietari au reclamat în nenumărate rânduri că nu este respectată ordinea de înregistrare a dosarelor şi că ANRP rezolvă cu prioritate "anumite" dosare cumpărate de persoane care nu au legătură cu procesul de despăgubire, în timp ce persoanele îndreptăţite aşteaptă cu anii la coadă sau îşi vând pe nimic drepturile litigioase. În cei doi ani ANRP a dat aproape 6 miliarde de acţiuni la Fondul Proprietatea, în valoare de peste 4 miliarde de lei. Miza a devenit şi mai ridicată pe măsură ce statul avea tot mai puţine acţiuni la FP. Astfel că în mai 2011 Guvernul condus de Emil Boc a adoptat o hotărâre care a modificat modul de acordare a acţiunilor, lăsând la latitudinea ANRP cine va primi cu prioritate acţiuni la FP. Actul guvernamental a stabilit că "în cazuri temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc., dovedite prin înscrisuri, ...)" ANRP va putea emite cu prioritate titluri de conversie (decizia pe baza căreia posesorii de titluri de despăgubire primesc acţiuni la Fondul Proprietatea).

Astfel că persoanele cu interese altele decât cele legate de despăgubire s-au îmbulzit la ANRP să invoce cazuri medicale sau sociale pentru a primi acţiuni. S-a creat un adevărat cerc vicios: persoanele care au primit acţiuni la FP le-au vândut pe bursă în 2011, iar cu banii de pe acţiuni cumpărau alte dosare pe care sperau să le rezolve cât mai repede şi să primească iarăşi acţiuni. Aceste persoane au prejudiciat astfel statul român cu sute de milioane de lei şi au fost în spatele deprecierii acţiunilor Fondului Proprietatea de anul trecut.

Primul control a scos la lumină neregulile bănuite

Până în septembrie 2011, când au fost făcute publice acuzaţiile împotriva lui Remus Baciu şi când statul a dat aproape toate acţiunile la Fondul Proprietatea, nici Guvernul şi niciuna dintre autorităţile statului nu a luat nicio măsură concretă de a repara şi pedepsi gravele nereguli de la ANRP. În cei şapte ani de funcţionare ANRP a acordat despăgubiri de circa 12 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro), dintre care 11 miliarde de lei sub formă de acţiuni la Fondul Proprietatea şi restul în numerar. Toate partidele care au trecut pe la guvernare în ultimii şapte ani şi-au numit reprezentanţi la conducerea ANRP.

Prima măsură concretă a venit în noiembrie, când Guvernul condus de Emil Boc a numit-o în funcţia de preşedinte al ANRP pe Dorina Danielescu, fost şef al DIICOT. Misiunea lui Danielescu a fost de a face ordine în instituţie şi de face un un amplu audit. Controalele derulate la ANRP de Ministerul Finanţelor şi Curtea de Conturi au scos la iveală faptul că 80% dintre dosarele soluţionate nu aveau ataşate certificatele de moştenitor, adică tocmai actele care dovedesc că persoanele respective aveau dreptul să primească despăgubiri, iar aproape 700 de dosare au fost supraevaluate, ceea ce a permis ca titularii să încaseze despăgubiri mai mari decât li se cuveneau. De asemenea, controalele au mai scos la iveală faptul că instituţia a rezolvat dosare cu prioritate în baza unor false cazuri medicale, precum fumător sau infecţii urinare.

Noua conducere a ANRP face ordine în dosare

În prezent ANRP este condusă de George Băeşu, pus la conducere de premierul Victor Ponta imediat după preluarea guvernării în mai. El este un apropiat al PSD-ului, partidul aflat la guvernare, fiind deputat de Vrancea în legislatura 2004-2008. Din 2007 până în 2011 a fost vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Crucea Roşie România, condusă din 2007 de Mihaela Geoană, soţia fostului lider al PSD.

ANRP nu mai acordă acum niciun fel de despăgubiri, compensaţiile în bani fiind suspendate până în mai 2013, iar acţiunile la FP s-au terminat, astfel că principala activitate e cea de a face ordine în zecile de mii de dosare de despăgubire, dar şi să coopereze şi să dea informaţii către Ministerul Finan­ţelor şi Curtea de Conturi cu privire la neregulile din activitatea din anii trecuţi. În acest timp, zeci de mii de dosare aşteaptă să primească banii cuveniţi de la un stat care a permis ani la rândul ca persoane care nu nicio legătură cu procesul de despăgubire să încaseze pe nedrept compensaţii.