Ministerul Agriculturii ia măsuri cu efect zero în timp ce România este îngenuncheată de secetă

Autor: Gabriel Razi 24.07.2012

Despăgubiri pentru fermieri, reducerea costului energiei pentru irigaţii cu 20%, acorduri cu sistemul bancar pentru credite preferenţiale şi promisiunea că din 2014 vor fi alocate 2 miliarde de euro pentru investiţii în infrastructura de irigaţii - acestea sunt măsurile de luptă împotriva secetei anunţate ieri de Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, în prezenţa premierului Victor Ponta.

"Sunt cinci măsuri pe termen scurt şi o măsură pe termen lung. Consolidarea sistemului de irigaţii se face pe termen lung. Începând din 2014, vom avea un program special de 2-3 miliarde de euro pentru investiţii în sistemul de irigaţii", a spus Daniel Constantin.

Măsurile anunţate de şeful de la Agricultură vin în contextul în care România este lovită de secetă şi de temperaturi ridicate, situaţie cu efect direct asupra producţiilor agricole din acest an.

Agricultura românească este extrem de vulnerabilă în faţa secetei în lipsa unui sistem de irigaţii dezvoltat. Deşi înainte de 1989 erau irigate 1,5-2 milioane de hectare de teren, în prezent suprafeţele sunt de 10-15 ori mai mici. Suprafeţele irigate au înregistrat declinuri în fiecare din ultimii cinci ani în intervalul 2007-2011. Astfel, dacă în 2007 erau irigate peste 300.000 de hectare, la sfârşitul anului trecut suprafeţele au coborât până la 97.000 de hectare. "Anul acesta sunt irigate 120.000 de hectare", a precizat Constantin.

Astfel, fără nicio protecţie în faţa secetei cele mai afectate culturi vor fi în acest an porumbul, floarea-soarelui şi grâul.

Pierderile sunt evaluate în acest moment la 1,5-2 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor disponibile în piaţă. Pierderile cauzate de secetă ar putea fi şi mai mari, în condiţiile în care ploile vor ocoli România şi în următoarele săptămâni.

Astfel, în timp ce agricultorii anunţă pierderi de asemenea anvergură din reducerea producţiilor de porumb sau floarea-soarelui, Daniel Constantin s-a mulţumit să prezinte un şir de măsuri fără efect direct. El nu a precizat niciun impact concret al vreunei măsuri anunţate ieri sau statistici detaliate privind efectele secetei asupra producţiilor agricole.

"După terminarea campaniei de recoltat fermierii cu IMM-uri care au avut în acest an pierderi mai mari de 30% vor fi despăgubiţi cu 80% din aceste pierderi. Fermierii care nu sunt consideraţi ca fiind IMM vor fi despăgubiţi prin măsura Minimis cu 7.500 euro/beneficiar", aşa a sunat unul dintre anunţurile făcute de ministru.

Şeful de la Agricultură nu a precizat câte IMM-uri activează în agricultură sau criteriile după care vor fi acordate despăgubirile. Constantin nu a dat niciun detaliu nici în privinţa numărului de fermieri ce ar urma să primească despăgubirile de 7.500 de euro sau care va fi cuantumul total al plăţilor pe această linie.

"Astăzi am semnat un acord cu mediul bancar. Pe baza adeverinţei pentru subvenţiile primite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) fermierii vor putea obţine un credit punte", a spus ministrul.

Ministrul a mai anunţat că va aloca fonduri suplimentare de 25 de milioane de euro pentru proiectele de investiţii pentru irigaţii şi că în urma discuţiilor cu băncile fermierii vor avea "condiţii mai bune" atunci când vor cere credite pentru a-şi asigura cofinanţarea proiectelor de investiţii pe bani europeni.

În prezent fermierii au la dispoziţie 545 milioane de euro pentru investiţiile în sisteme de irigaţii, total din care la jumătatea lunii iunie fuseseră făcute plăţi de aproximativ 38 milioane de euro, potrivit datelor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APDRP).
 

Producţie medie de 3 tone/hectar pentru grâu

Productivitatea medie pentru recolta de grâu de pe suprafeţele neirigate, adică de pe 99% din total, este de aproximativ 3 tone/hectar, a mai anunţat Daniel Constantin, oferind astfel şi primele cifre privind vreuna din recoltele din acest an.

"Pe suprafeţele irigate producţiile medii (pentru grâu - n. red.) sunt şi de 7-8 tone la hectar în timp ce media la nivelul suprafeţelor neirigate este şi de sub 3 tone la hectar. Seceta a afectat culturile agricole din sudul, sud-estul şi estul ţării, judeţele din Ardeal au fost ferite de aceste probleme", a spus Constantin, fără să facă publice datele statistice detaliate colectate de MADR după ce 80% din suprafeţele semănate cu grâu în toamna trecută au fost recoltate.

La o producţie medie de 3 tone la hectar, fermierii români vor strânge de pe câmp în total 5,6 milioane de tone de grâu, în scădere cu 22% faţă de producţia din 2011.

La acest nivel producţia de grâu va fi similară cu cele din anii 2009 şi 2010, însă cu 20%-25% sub recoltele din anii-record ai agriculturii 2008 şi 2011, atunci când au fost obţinute recolte de grâu de peste 7 milioane de tone.