Dolj: Cel puţin jumătate din culturi sunt compromise de secetă, cele mai mari pagube sunt la porumb

Autor: Georgiana Stanescu 25.07.2012

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, suprafaţa agricolă cultivată din judeţ este de 488.621 de hectare, iar cel puţin jumătate a fost compromisă.

Cele mai mari pagube sunt la culturile de porumb, fiind calamitate 91.000 din cele 118.000 de hectare cultivate.

"91.000 de hectare din cele 118.000 de hectare cultivate cu porumb au fost afectate de secetă. Mai mult, dintre acestea 30.000 de hectare au fost distruse în proporţie de 100 la sută. Porumbului îi mergea după ultimele ploi, dar ar mai fi fost nevoie de apă ca să se dezvolte cum trebuie", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Oliver Costea, directorul Direcţiei Agricole Dolj.

El a precizat că doar 35.000 de hectare cultivate cu porumb sunt asigurate, iar cele mai mari pagube sunt în lunca Jiului.

Seceta a afectat şi culturile de pepeni verzi şi galbeni. Potrivit reprezentanţilor DADR, 30 la sută din cele 8.386 de hectare de bostan au fost afectate de lipsa ploilor, producţia fiind foarte slabă faţă de anul trecut.

În judeţul Dolj sunt şi culturi care au fost distruse în totalitate de secetă, cum este cazul muştarului sau tutunului.

"Putem spune că tutunul şi muştarul nu s-au făcut deloc. De pe cele 137 de hectare, respectiv, 258 de hectare cultivate cu cele două plante, agricultorii nu au reuşit nici măcar să scoată investiţiile", a spus directorul DADR.

Specialiştii în agricultură spun că în acest an culturile au fost compromise atât din cauza secetei, cât şi din cauza faptului că sistemul de irigaţii din Dolj a fost distrus.