În judeţul Mureş, 15 la sută din culturi sunt afectate de secetă

Autori: Andreea Tobias , Ela Giurgea 25.07.2012

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, Liviu Timar, a declarat, miercuri, că în judeţ sunt 62.769 de hectare de culturi agricole, păşuni şi fâneţe afectate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dintre acestea, peste 15.000 de hectare reprezintă suprafeţele cultivate cu porumb, peste 30.000 de hectare - păşunile şi peste 5.000 de hectare - fâneţele naturale.

"Ca urmare a temperaturilor foarte ridicate din ultima perioadă şi a lipsei precipitaţiilor în judeţul Mureş, în luna iulie, sunt afectate, ca efect al secetei prelungite, 62.769 de hectare. Din cele mai afectate până la această dată sunt suprafeţe foarte mari la porumb boabe - 15.456 de hectare, soia - 1.752 de hectare, sfecla de zahăr - 239 de hectare, cartofi de toamnă - 1.500 de hectare, plante de nutreţ - 2.460 de hectare şi nu în ultimul rând suprafeţe foarte mari de păşuni şi fâneţe naturale, unde nu mai există masă verde pe aceste suprafeţe, respectiv păşuni - suprafeţe de peste 30.000 de hectare, iar fâneţe naturale - peste 5.000 de hectare", a spus Timar.

Acesta a adăugat că, dacă nu plouă în următoarele cinci zile, suprafeţele afectate vor creşte foarte mult, mai ales în ce priveşte culturile de porumb, soia şi sfeclă de zahăr.

"Suntem în plină desfăşurare a recoltării grâului, la orzoaică şi ovăz. Nu au fost aşa afectate aceste culturi, suntem aproape de sfârşitul recoltării şi am reuşit să adunăm producţia de cereale, dar din păcate culturile care vor fi recoltate în toamnă, cele pe care le-am amintit, suferă foarte tare de lipsă de apă", a mai declarat Liviu Timar.

El a arătat că nu poate spune încă dacă suprafeţele sunt calamitate sau nu.

"Încă nu putem face o evaluare, dar acum constat că producţia va fi mult diminuată", a spus şeful DADR.

Potrivit acestuia, suprafaţa agricolă totală a judeţului Mureş este de 410.000 hectare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marţi, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească "acea compensare de 80%" din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.