Opinie Felix Pătrăşcanu: Vă rugăm să recitiţi contractul pe care l-aţi semnat cu economia

Autor: Felix Pătrăşcanu 26.07.2012

Aşteptăm, la fiecare schimbare de regim politic în România, normalitatea. Normalitate înseamnă că fiecare dintre noi ne luăm responabilităţi şi le ducem la bun sfârşit, facem contracte şi le respectăm. Normalitatea este absolut necesară mersului înainte al acestei ţări, cu tot ceea ce înseamnă ea.

Când vorbesc despre ţară, mă refer la toţi cetăţenii ei, de la salariaţi în companiile private la liber profesionişti, artişti, pensionari, bugetari, asistaţi social, şefi de companii sau proprietari de afaceri.

Mă voi referi la aceştia din urmă - pentru că rareori sunt amintiţi în vorbirea publică altfel decât la "şi alţii" - prin sintagma oameni de afaceri. Şi mă voi opri puţin asupra contribuţiei lor. Oamenii de afaceri, prin creativitatea lor, muncă susţinută, atragerea de fonduri din ţară sau de aiurea, au reuşit să aibă, anul trecut, următoarea contribuţie la bugetul acestei ţări:

- din impozit pe profit şi taxa pe câştiguri de capital:

7 milioane de euro/zi

- din contributţii la asigurari sociale: 14,7 milioane de euro/zi;

- din autorizaţii şi taxe pe utilizare de bunuri:

14 milioane de euro/zi;

- din taxe vamale: 0,41 milioane de euro/zi.

În total, 37 de milioane de euro pe zi. Sunt date preluate din studiul făcut de Golden Mind&Spirit, companie fondată de Dan Matei Agathon şi Clement Sava.

Aceste cifre conturează, după părerea mea, o carte de vizită şi un CV grăitor pentru ceea ce au construit şi pentru contribuţia oamenilor de afaceri. Desigur, ideea este ca aceste cifre să crească în mod constant, de la un an la altul. Dar, din păcate, creşterea nu ţine doar de voinţa şefilor de organizaţii, ei fiind doar una dintre părţile acestui joc al creşterii constante.

Suntem, ca oameni de afaceri, parte a unui contract de societate unde, la capitolul contribuţia fiecăruia, noi venim cu cifrele de mai sus. Cealaltă parte a acestui contract sunteţi dumneavoastră, domnilor politicieni.

Sunteţi administratorii banului public, ai tuturor acestor contribuţii pe care vi le-am încredinţat spre administrare. Contrar credinţei generale, aceşti bani nu sunt ai statului, ci ai noştri. Avem cererea şi aveţi obligatia de a folosi resursele reponsabil, pentru a crea politici macroeconomice de anvergură, un mediu de business sănătos, predictabilitate şi, nu în ultimul rând, un mediu politic stabil.

Cu ce aţi venit în ultimele două luni?

Ceea ce am văzut pentru moment, din perspectiva noastră, este un spectacol politic nereuşit, o învolburare inutilă a unor ape şi aşa destul de tulburi.

Trăim vremuri în care zona euro este chinuită de datorii suverane imense, acumulate de state şi populaţii învăţate să cheltuiască la nesfârşit pe datorie. Şefii guvernelor europene, inclusiv cei de la Bruxelles, sunt cu nervii întinşi la maximum. Nici administraţia nord-americană nu o duce mai bine. România face parte din structurile europene şi nord-atlantice şi este sub influenţa acestor realităţi, inclusiv (sau mai ales) din punct de vedere economic. Apoi, atunci când am agreat şi acceptat să intrăm în aceste cluburi selecte, am ales să respectăm anumite reguli şi am înţeles că există instituţii care monitorizează respectarea regulilor, că există rapoarte care ajung pe mesele marilor investitori occidentali.

Cred, poate, politicienii noştri că la tot acest spectacol pus în scenă de către ei în ultimul timp îi vom avea vreodată pe marii investitori printre plătitorii de bilete?

Din nou, aş spune că nu.

Cererea noastră către întreaga clasă politică ar fi următoarea: vă solicităm ca, în viitorul foarte apropiat, să vă reevaluaţi criteriile de responsabilitate şi să recitiţi termenii părţii dumneavoastră din contractul pomenit mai sus.

Pentru că aşa e drept!

Şi vă mai rugăm respectuos ca la următoarele campanii electorale să nu ne mai trimiteţi găleţi, sticle de ulei şi bucăţi de salam ieftin, ci să veniţi cu echipe competente de oameni educaţi în libertatea de a gândi sănătos. Care ştiu că un proiect cuprinde obiective şi ţinte şi, negreşit, termene limită care trebuie respectate cu stricteţe.

Timpul şi vremurile nu ne mai permit să orbecăim fără noimă şi fără o ţintă bine aleasă.

Felix Pătrăşcanu este membru al Romanian Business Leaders, cofondator şi managing director al companiei FanCourier Express