Chinezii promit o centrală nouă pe cărbuni de 1 mld. dolari la Rovinari, în trei ani

Autor: Roxana Petrescu 26.07.2012

Chinezii de la China Huadian Engineering au câştigat licitaţia organizată de statul român pentru selectarea unui investitor în vederea construirii unui bloc nou, de circa 500 MW, în valoare de un miliard de dolari în locul a două unităţi dezafectate de la Complexul Energetic Rovinari.

Unitatea ar urma să funcţioneze pe lignit şi dacă se va realiza ar fi prima investiţe nouă într-o termocentrală pe cărbuni realizată în România, în ultimii 20 de ani. Deşi procedura de selecţie a investitorului s-a finalizat abia acum, încă din luna mai oficialii CEN Rovinari au anunţat că oferta chinezilor era cea mai bună, intenţia companiei de a realiza un grup nou fiind anunţată încă de la finele lui 2009.

"Compania chineză China Huadian Engineering, câştigătoarea licitaţiei pentru construirea noului grup energetic de minimum 500 MW de la Rovinari, va investi peste 1 miliard de dolari pentru realizarea acestei lucrări. Această investiţie va contribui în mod direct la crearea, într-una dintre cele mai defavorizate zone, a peste 500 de noi locuri de muncă, la care se adaugă un număr mare de locuri de muncă rezultate din dezvoltarea activităţilor eco­no­mice indirecte, conexe şi din industria pe orizontală", au declarat reprezentanţii Minis­terului Economiei.

Oferta chinezilor pentru construirea unui nou grup la Rovinari fusese acceptată încă din mai, anul acesta, dar în acelaşi timp fusese reţinută şi o ofertă depusă de compania japoneză Marubeni Corporation. La momentul respectiv, reprezentanţii Complexului Energetic Rovinari precizau că oferta cea mai bună era cea depusă de chinezi, dar că în cazul în care negocierile nu vor avansa conform planurilor, puteau începe discuţii şi cu japonezii.

Statul român va contribui cu activele la realizarea acestei investiţii. Tot potrivit celor mai recente informaţii, construcţia efectivă ar puta fi demarată la finalul acestui an, în total lucrările urmând să dureze circa 38 de luni. "Pe 23 iulie, echipa tehnică a companiei chineze a efectuat o vizită la Rovinari pentru a strânge date tehnice, urmând ca la finalizarea acestui proces să fie constituită compania de proiect care va realiza efectiv grupul energetic", au mai precizat reprezentanţii Ministerului Economiei.

Deşi există o întreagă dezbatere în acest moment privind impactul producţiei de energie pe bază de carbuni asupra mediului, cert este că în România circa 40% din toată "lumina" produsă se bazează pe această resursă. Mai mult, în perioadele de secetă, care pot afecta atât producţia hidro, cât şi pe cea nucleară, termocentralele sunt stâlpul pe care se bazează sistemul energetic. În plus, cărbunii cu care aceste grupuri funcţionează sunt o resursă pe care România o are din abundenţă, rezervele sigure de huilă fiind disponibile pentru următorii 260 de ani, iar cele de lignit pentru 115 ani.

Problema este că în ciuda tuturor factorilor de mai sus care ar fi trebuit să susţină dezvoltarea acestor unităţi, în ultimii ani planurile nu au depăşit faza hârtiilor. Singurul proiect care încă mai este cotat cu şanse de realizare este o termocentrală de 800 de MW, de circa un miliard de euro, la Brăila. Acolo, italienii de la Enel şi nemţii de la E.ON vor să facă un grup pe huilă.