Atenţie la ce cumpăraţi de pe bursă! Dumitru Tudor susţine că majorarea de capital de la Electroargeş este ilegală, deoarece Chelu nu a făcut ofertă de preluare

Autor: Andrei Chirileasa 25.07.2012

Producătorul de aspiratoare Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), controlat de omul de afaceri Cătălin Chelu, este într-o situaţie tot mai complicată pe bursă, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat înregistrarea majorării de capital derulate de companie în acest an, deşi Tribunalul Comercial Argeş a dispus pe 21 iunie suspendarea executării hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 14 ianuarie 2012, prin care s-a aprobat majorarea capitalului social.

Acţiunile Electroargeş au fost suspendate ieri de la tranzacţionare pentru înregistrarea la Depozitarul Central a circa 18,875 milioane de acţiuni noi în contul investitorilor care au subscris în majorarea de capital, chiar dacă acestea ar putea fi anulate dacă instanţa decide că hotărârea AGEA din 14 ianuarie 2012 este ilegală şi dispune anularea acesteia.

CNVM a dispus suspendarea de la tranzacţionare a acestor acţiuni pe o perioadă de două săptămâni, însă după expirarea perioadei de suspendare aceste acţiuni ar putea intra la tranzacţionare şi ar putea ajunge în conturile unor cumpărători de bună-credinţă.

Omul de afaceri Dumitru Tudor, principalul acţionar minoritar al Electroargeş cu circa 11% din acţiuni, care a atacat în instanţă hotărârea de majorare a capitalului social de la Electroargeş susţine că această operaţiune este ilegală şi că CNVM, prin acceptarea înregistrării acţiunilor, este părtaşă la procesul de dezinformare a investitorilor de pe bursă, care ar putea cumpăra acţiuni anulabile. El mai spune că aceste majorări de capital nu ar fi trebuit să aibă loc înainte ca firmele controlate de Cătălin Chelu să deruleze o ofertă publică de preluare a Electroargeş.

Chelu a pre­luat în toam­na lui 2010 un pachet de circa 35% din acţiunile Electroargeş, la un preţ mediu cuprins în­tre 1,2 lei şi 1,4 lei. El era obligat conform legii să lanseze o ofertă publică de preluare pentru restul de acţiuni, deoarece a depăşit pragul de control de 33%, dar nu a lansat oferta, aşa cum nu a lansat oferte de preluare la nicio companie pe care o deţine.

Legea spune că până la lansarea unei oferte publice de preluare, un acţionar care a depăşit pragul de 33% nu mai are voie să cumpere acţiuni de pe bursă, iar drepturile de vot în AGA îi sunt limitate la 33%. Cu toate astea, firmele lui Chelu au transferat între ele pachete de acţiuni Electroargeş şi au hotărât două majorări de capital, în urma cărora şi-au majorat deţinerile în cadrul companiei, în timp ce minoritarii au avut de pierdut. CNVM s-a limitat să emită avertismente şi amenzi care nu au avut niciun efect, în timp ce Chelu şi-a văzut nestingherit de treabă. Majoritatea banilor strânşi în majorări de capital au mers în alte investiţii pe bursă, respectiv pachete de acţiuni la Argus Constanţa, Lactate Natura Târgovişte, Carbochim Cluj şi la SIF-uri, omul de afaceri din Galaţi având o adevărată reţea de companii care investesc unele în altele.

"Anul trecut CNVM a interzis tranzacţiile între firmele lui Chelu cu acţiuni Electroargeş, dar asta nu le-a împiedicat să-şi majoreze participaţiile prin majorări de capital. Practic, la majorarea capitalului social aceste firme au cumpărat acţiuni sub preţul pieţei, la 0,1 lei, în loc să le cumpere la 1,4 lei, cât a fost preţul plătit pentru a prelua controlul companiei, iar astfel valoarea de piaţă a acţiunilor s-a prăbuşit. Drepturile acţionarilor nu au fost respectate, iar reglementatorul pieţei de capital nu a făcut nimic", a declarat Dumitru Tudor.

El are un război mai vechi cu Chelu, de pe vremea când se luptau pentru CA de la SIF Oltenia. În 2010 Tudor a intrat în acţionariatul Electroargeş cu puţin înaintea lui Chelu, atras de rezultatele în creştere raportate de companie. El a investit aproape 2 mil. lei pentru achiziţia de acţiuni.

După ce Chelu a preluat controlul companiei pentru circa 5-6 mil. lei, valoarea acţiunilor pe bursă a scăzut. Mai întâi, la începutul lui 2011, Chelu a întors o decizie a Consiliului de Administraţie, care propusese distribuţia de dividende din profitul pe 2010, deşi compania dispunea de suficiente lichidităţi. Mai mult, Chelu a hotărât în iunie 2011 o majorare de capital în valoare de circa 5,7 mil. lei cu aporturi în numerar ale acţionarilor. Această operaţiune a generat un nou scandal, deoarece Consiliul de Administraţie nu a acceptat subscrierile realizate de Dumitru Tudor, pe motiv că acesta ar fi vărsat banii cu 24 de minute după expirarea termenului stabilit în procedura de subscriere. Astfel, participaţia acestuia a fost diminuată. CNVM a somat Consiliul de Administraţie al Electroargeş să accepte toate subscrierile, dar în final majorarea s-a finalizat în termenii stabiliţi de Cătălin Chelu, iar cele circa 33 de milioane de acţiuni noi emise în cadrul operaţiunii, subscrise la un preţ de 0,1 lei/acţiune, au intrat la tranzacţionare pe bursă. CNVM a suspendat în prima fază pentru două săptămâni tranzacţionarea acţiunilor, dar ulterior acestea au putut fi transferate.

La începutul acestui an, Chelu a hotărât majorarea capitalului social al Electroargeş cu aproape 31 de milioane de acţiuni pe care acţionarii ar fi avut dreptul să le subscrie la preţul de 0,3 lei (0,1 lei valoare nominală plus 0,2 lei primă). Dumitru Tudor a cerut în instanţă anularea acestei hotărâri, dar instanţa nu s-a pronunţat încă pe cererea de anulare, hotărând în prima fază suspendarea deciziei. Între Dumitru Tudor şi Electroargeş există în prezent mai multe procese pe rol legate de deciziile luate în AGA.

Acţionarii Electroargeş care nu au participat la cele două majorări de capital derulate de companie, au pierdut circa 76% din noiembrie 2010 până în prezent, în condiţiile în care atunci acţiunile se tranzacţionau la un preţ de 1,2 lei/acţiune, preţ pe care ar fi trebuit să-l ofere în oferta de preluare cel care a preluat atunci controlul, iar în prezent au ajuns la 0,3069 lei/acţiune. Cine a participat la majorările de capital a pierdut doar 40%.

La preţul actual, capitalizarea companiei este de 19 mil. lei (luând în calcul numărul vechi de acţiuni) sau de 24,8 mil. lei (luând în calcul numărul de acţiuni de după majorarea de capital).

Electroargeş a avut anul trecut un profit net de 7,31 mil. lei la o cifră de afaceri de 125,6 mil. lei. În primul trimestru, profitul net a urcat cu 58%, la 4,28 mil. lei, în timp ce afacerile au crescut cu 10%, la 39,25 mil. lei. Electroargeş produce în principal aspiratoare pentru firma germană Karcher, cea mai mare parte a producţiei mergând la export.

Astfel, din punctul de vedere al indicatorilor fundamentali, acţiunile Electroargeş par atractiv evaluate. Totuşi, numeroasele litigii, dintre care unele nu au fost raportate pe bursă, şi încălcările drepturilor acţionarilor minoritari reprezintă un factor de risc serios pentru aceste titluri.

În prezent, mai multe companii de pe bursă au o situaţie complicată, din cauza litigiilor dintre acţionari, iar multe dintre ele sunt companii în care este implicat Cătălin Chelu, cum ar fi producătorul de ulei Argus Constanţa (UARG), ale cărui acţiuni sunt suspendate de la tranzacţionare din septembrie 2011 din cauza războiului dintre Chelu şi SIF Oltenia.

De la începutul anului, acţiunile Carbochim Cluj (CBC) şi Artego Târgu Jiu (ARTE) au avut cele mai mari creşteri de pe bursă (141%, respectiv 114%), pe fondul luptelor pentru control dintre Chelu şi vechii acţionari. În ciuda oportunităţilor pe care aceste acţiuni le oferă speculatorilor, ele sunt opţiuni riscante pentru investitorii pe termen lung, deoarece se pot transforma în noi cazuri precum cel de la Electroargeş.