În doi ani România a devenit un business de 550 mil. euro pentru danezii de la Vestas

Autor: Roxana Petrescu 26.07.2012

Danezii de la Vestas, liderul mondial al producţiei de turbine eoliene, cu afaceri de aproape 6 mld. euro în 2011, au montat în România, în ultimii doi ani de zile, turbine eoliene de 550 mil. euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor furnizate de companie. România a ajuns astfel la jumătatea clasamentului celor mai bune 20 de pieţe europene pentru gigantul danez, cu 192 de turbine eoliene vândute până la finele anului trecut.

"Vestas a început în urmă cu 2 ani instalarea primelor turbine în regiunea Dobrogea, iar acum ne extindem activităţile urmând cerinţele clienţilor noştri şi în alte regiuni ale României", spune Cătălina Dragomir, directorul de vânzări şi country managerul Vestas România. Potrivit celui mai recent raport întocmit de danezi, la finele anului trecut erau montate în România 192 de turbine eoliene, care aveau în total o capacitate de 488 de MW. Ţinând cont de faptul că fiecare MW montat într-un parc eolian costă aproximativ 1,5 milioane de euro, din acest preţ circa 75% fiind numai preţul turbinei, înseamnă că până la finele lui 2011 Vestas a vândut în România "mori de vânt" de circa 550 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Compania are în România 47 de angajaţi.

Tot cele mai recente date ale Vestas arată că România era la finele anului trecut a 11-a cea mai mare piaţă de desfacere europeană pentru turbinele eoliene produse de danezi, în faţa unor ţări precum Austria, Bulgaria sau Cehia. Liderul incontenstabil al vânzărilor pentru Vestas în Europa este Germania, acolo unde deja au fost montate peste 6.000 de "mori de vânt" produse de danezi.

Menţinerea ritmului

"Obiectivul Vestas este de menţinere a rit­mului de instalări solicitate de clienţii noş­tri şi în acelaşi timp de a creşte cota de piaţă. Cu un viitor promiţător al energiei eoliene în România, Vestas speră să contribuie la dezvoltarea acesteia prin susţinerea creş­terii şi maturizării acestei industrii", a mai precizat reprezentanta Vestas pentru România.

Cele mai cunoscute colaborări ale Vestas cu un investitor în parcuri eoliene în România este cea cu Energias de Portugal (EDP), portughezii devenind unul dintre cei mai mari jucători în acest sector. Potrivit celor mai recente date publicate de Transelectrica, la finalul primului semestru al anului, portughezii aveau legate la sistem 5 parcuri eoliene, cu o capacitate totală de 285 de MW, echivalentul a 95 de turbine de câte 3 MW fiecare. Energia eoliană a devenit într-un timp foarte scurt principalul magnet pentru companii de talia CEZ, Enel sau EDP în materie de producţie de energie în România.

Astfel, dacă în 2009 existau numai 14 MW instalaţi, în primele şase luni din 2012 s-a ajuns la o capacitate instalată de peste 1.165 MW, după cum arată datele Transelectrica, adică la circa 500 de turbine eoliene. Numai pentru montarea acestei capacităţi, care este mai mare decât cea a unui reactor nuclear de la Cernavodă, au fost necesare investiţii de peste 1,7 miliarde de euro, iar potrivit celor mai recente declaraţii din partea Transelectrica până la finalul acestui an capacitatea "morilor de vânt" ar putea depăşi pragul de 2.000 MW.

O eternă piaţă de desfacere

Ceea ce i-a adus aici pe toţi aceşti investitori a fost schema de sprijin prin certificate verzi pusă la dispoziţie de statul român şi condiţiile de vânt foarte bune mai ales din zona Dobrogei şi a Moldovei.

"Sistemul atractiv de certificate verzi, resursele bune de vânt, spaţiile largi şi reţeaua de transport al energiei ce este capabilă să conecteze cantităţi importante de MW sunt argumente ce califică România drept o ţară cu potenţial ridicat pentru industria eoliană. Industria eoliană este de asemenea susţinută clar la nivel politic, iar toate aceste argumente ar trebui să influenţeze pozitiv şi să atragă investiţiile necesare. Este motivul pentru care vom continua perteneriatele cu utilităţi, dezvoltatori şi investitori locali şi internaţionali pentru a utiliza acest potenţial", mai spune Cătălina Dragomir.

Problema este că în ciuda acestui potenţial enorm şi a ajutoarelor de peste 10 miliarde de euro pe care România le pune pe tavă investitorilor care vin să aloce bani pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă, piaţa locală nu este acum decât un punct de desfacere pentru giganţi precum Vestas, Siemens sau General Electric.

În România se produc anumite componente pentru turbine, dar cea mai mare parte este importantă, iar certificatele verzi pe care investitorii le primesc ca sprijin sunt folosite uneori pentru finanţarea unor proiecte energetice din alte pieţe.