Acţiunile străine tranzacţionate pe sistemul alternativ al bursei pot fi un refugiu în faţa scăderilor de pe pieţe şi a deprecierii leului

Autor: Adrian Cojocar 26.07.2012

Brokerii spun că investitorii se pot refugia în acţiuni străine listate pe bursa de la Bucureşti în perioadele mai dificile, de volatilitate a pieţelor bursiere şi a cursului de schimb, în condiţiile în care variaţiile de curs tind să le avantajeze şi rezistă mult mai bine la corecţii, fiind în general companii mature şi de talie internaţională. Potrivit unui calcul al ZF, doar trei din cele 19 acţiuni internaţionale listate la Bucureşti au înregistrat scăderi în ultimele trei luni de zile şi au adus în medie un randament de 5,5% într-o perioadă în care bursa românească a pierdut pe ansamblu 13%.

Acţiuni precum cele ale gigantului Coca-Cola Company (KO), ale operatorului reţelei de plăţi electronice Visa Inc. (VISA) sau ale holdingului german din industria far­maceutică Bayer (BAYN) au adus în ultimele trei luni câştiguri de peste 15%, în timp ce cele mai multe acţiuni de pe bursă au înregistrat scăderi semnificative în această perioadă.

O contribuţie importantă la creşterrea acţiunilor stăine a avut-o deprecierea leului faţă de principalele valute în care sunt denominate acestea, în condiţiile în care din data de 18 aprilie, când s-au listat cele mai importante acţiuni americane pe ATS-ul bursei de la Bucureşti, şi până în prezent dolarul a câştigat faţă de leu 13,7% şi euro s-a apreciat în acelaşi interval cu 5,5%.

Astfel, chiar dacă spre exemplu acţiunile producătorului de echipamente hardware Intel Corp. (INL) au pierdut 9,4% pe bursa americană, în aceeaşi perioadă titlurile companiei au câştigat 3,7% pe piaţa de la Bucureşti din cauză că titlurile Intel sunt exprimate în dolari, iar pe bursa românească acestea sunt convertite în lei la cursul din ziua respectivă.

"Toate instrumentele financiare care sunt importate de pe pieţele externe şi care au un corespondent în moneda naţională au adus un surplus de pe urma devalorizării leului. Acţiunile străine mai au avantajul că nu suferă de pe urma climatului intern şi se raportează la climatul de pe bursele lor de origine. Totuşi sunt mai pretenţioase în sensul că solicită ceva mai mult timp investitorilor şi trebuie să fi un cititor de presă străină. Lichiditatea pe acţiunile străine este extrem de redusă pentru că nu există educaţie financiară să ne reprezinte pe noi ca popor când vine vorba de piaţă de capital. Ar fi fost foarte bune pentru retail dacă erau promovate corespunzător. Investitorii au dispărut de pe acţiunile româneşti, dar nici nu s-au îndreptat spre titlurile străine", spune Mihai Chişu, broker la firma de intermediere IFB Finwest.

În perioadele de corecţii ale burselor, monedele străine, în care sunt denominate acţiunile internaţionale, tind să se aprecieze faţă de leu şi astfel impactul scăderii valorii acţiunilor este mult atenuat.

Totodată, sunt listate pe pieţe mature, mult mai puţin volatile decât bursa de la Bucureşti, şi ca urmare acţiunile străi­ne tind să reziste mai bine la corec­ţiile generalizate de pe pieţe. Spre exemplu anul trecut principalul indice al bursei, BET, a pierdut 17%, în timp ce indicele american S&P 500 a stagnat şi a închis anul la acelaşi nivel.

Românii au tranzacţionat în ultimele trei luni acţiuni străine cotate pe ATS-ul bursei în valoare de 6,5 mil. lei (circa 1,5 mil. euro).

În topul preferinţelor românilor s-au aflat acţiunile grupului german Daimler (DAI), producătorul maşinilor Mercedes, cu un rulaj de peste 2 milioane de lei, urmate de titlurile giganţilor americani Apple (AAPL) şi ale Intel Corp. (INL), la care au realizat achiziţii în valoare de 0,94 mil. lei (213.000 de euro), şi respectiv 414.000 de lei (94.000 de euro).

Luând în calcul numărul de tranzacţii, titlurile Bank of America (BAC) s-au aflat în top, acestea fiind unele dintre cele mai volatile şi de aceea preferate în special de speculatori.

De cealaltă parte, acţiunile McDonald's (MCD) şi ale companiilor Danone (DN) şi L'Oréal (OR) au fost cele mai ocolite de investitorii de la bursă, tranzacţiile realizate cu acestea cifrându-se la numai 46.000 de lei (10.500 de euro).