Vântul românesc, o afacere de 550 mil. euro pentru eolienele daneze

Autor: Roxana Petrescu 27.07.2012

Danezii de la Vestas, liderul mondial al producţiei de turbine eoliene, cu afaceri de aproape 6 miliarde de euro în 2011, au montat în România în ultimii doi ani turbine eoliene de 550 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor furnizate de companie.

România nu are însă nicio fabrică de producere de turbine eoliene şi nici nu a condiţionat în vreun fel montarea "morilor de vânt" de dezvoltarea unor unităţi de producţie locale.

Astfel, dincolo de realizarea unor anumite componente, România este o bună piaţă de desfacere pentru com­panii cum sunt Vestas, Siemens sau General Electric în contextul boom-ului eolian.

"Vestas a început în urmă cu doi ani instalarea primelor turbine în regiunea Dobrogea, iar acum ne extindem activităţile urmând cerinţele cli­enţilor noştri şi în alte regiuni ale României", spune Cătălina Dragomir, directorul de vânzări şi country managerul Vestas România.

Potrivit celor mai recent raport întocmit de danezi, la finele anului trecut aveau în România 192 de turbine cu o capacitate de 488 de MW.

Citiţi materialul integral pe www.zfcorporate.ro

În doi ani România a devenit un business de 550 mil. euro pentru danezii de la Vestas