SOCAR pariază 50 mil. euro pentru 37 de benzinării anul acesta. Fresh-ul de rodii şi cafeaua la nisip sunt „armele“ cu care azerii ies la luptă

Autor: Roxana Petrescu 28.07.2012

SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, pune la bătaie un buget de investiţii de 50 de milioane de euro pentru anul acesta, obiectivul fiind ca la finalul lui 2012 să aibă în România o reţea de benzinării formată din 37 de staţii, cât au italienii de la Eni, prezenţi de 18 ani pe piaţa locală cu brandul Agip.



SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, pune la bătaie un buget de investiţii de 50 de milioane de euro pentru anul acesta, obiectivul fiind ca la finalul lui 2012 să aibă în România o reţea de benzinării formată din 37 de staţii, cât au italienii de la Eni, prezenţi de 18 ani pe piaţa locală cu brandul Agip.

"După cum ştiţi, la ora actuală SOCAR România deţine în jude­ţele Iaşi, Neamţ, Suceava şi Boto­şani un număr de 13 benzinării. Ţinta companiei, cuprinsă în pla­nul etapizat de extindere, este ca până la finele anului în curs să lărgim reţeaua şi să bifăm deschi­de­rea a încă 24 de benzinării la nivel naţional, inclusiv în Capitală. Vorbim în fapt despre o investiţie de pes­te 50 de milioane de euro prevăzută pentru acest an în extinderea reţelei de staţii de distribuţie", a decla­rat Hamza Karimov, CEO-ul SOCAR Ro­mâ­nia, omul pe care azerii l-au ales în 2007 pentru a le căuta oportunităţi de dezvoltare în România. La mo­men­tul respectiv, planurile SOCAR erau acelea de a pre­lucra petrol azer într-o rafinărie gigant din Turcia pen­tru ca ulterior să vândă o parte din carburanţii rezultaţi printr-o reţea de benzinării locală.

Bucureşti, Ardeal şi sudul României

Primul pas a fost făcut anul trecut când azerii au pre­­luat compania de distribuţie a carburanţilor Rom­­transpetrol, controlată de doi oameni de afaceri din Botoşani, Iulian şi Dorina Berescu. La acel moment, reţeaua Romtranspetrol era formată din 15 puncte de alimentare, cei doi antreprenori rămânând după finalizarea tranzacţiei cu un pachet de 10% din companie. Staţiile preluate au fost transformate în benzinării SOCAR, siglă care acum este purtată de 13 puncte de alimentare, amplasate numai în zona Moldovei. Azerii au luat însă la ochi atât Capitala, cât şi Ardealul şi sudul României.

"Ne vom extinde reţeaua în principalele municipii din Ardeal, dar şi din sudul României. Data de deschidere a benzinăriilor vizate de planul de extindere depinde exclusiv de formalităţile de autorizare a acestora. Sperăm ca finele anului să ne prilejuiască funcţionarea staţiilor de carburanţi precum am prevăzut în planul de extindere aferent anului 2012", spune şeful SOCAR România, citat de Business Magazin. Potrivit acestuia, în cele 13 benzinării prin care azerii sunt prezenţi deocamdată în România s-au investit 20 de milioane de euro.

"De la intrarea pe piaţă SOCAR România a creat peste 210 locuri de muncă: angajaţi direct, parteneri, consultanţi. Alte sute de locuri de muncă vor fi create prin extinderea reţelei naţionale SOCAR", a mai precizat Karimov.

Care sunt noutăţile?

Planurile pe termen mediu anunţate de condu­ce­rea SOCAR în ceea ce priveşte piaţa locală sunt foar­te ambiţioase şi ele prevăd realizarea unei reţele de bezinării de 300 de puncte de alimentare în urmă­to­rii doi ani, după cum a declarat anul trecut preşe­din­tele grupului petrolier azer, Rovnag Abdullayev.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro