SocGen a găsit la filiala din Sofia un alt bancher francez care să conducă BRD în următorii patru ani

Autor: Razvan Voican 29.07.2012

Francezii de la Société Générale, care controlează circa 60,2% din BRD, au hotărât să-l aducă la Bucureşti pe şeful filialei din Bulgaria, Philippe Lhotte, pentru a ocupa funcţia de preşedinte director general al BRD-SocGen, a doua mare bancă locală.

Consiliul de administraţie al BRD s-a reunit vineri sub conducerea preşedintelui interimar Petre Bunescu şi a decis numirea lui Lhotte ca administrator provizoriu şi director general al băncii începând de la 1 septembrie.

Banca a precizat că preluarea funcţiei este condiţionată de obţinerea aprobării prealabile din partea Băncii Naţionale.

Desemnarea lui Philippe Lhotte a venit la câteva zile după anunţul-surpriză privind renunţarea lui Alexandre Maymat la poziţia de preşedinte director general al BRD, francezul invocând motive personale pentru a explica această decizie neaşteptată. Maymat primise votul consiliului de administraţie al BRD şi al AGA, însă vestea aprobării de la BNR a tot întârziat până când BRD a informat că a retras dosarul de autorizare.

În aceste condiţii, acţionarii BRD au fost convocaţi pentru a doua oară în acest an, urmând ca pe 13 septembrie să voteze alegerea lui Philippe Lhote ca administrator al băncii cu un mandat de patru ani. Pentru semnarea contractului cu bancherul francez a fost împuternicit Petre Bunescu. Acţionarii băncii au dreptul să facă alte propuneri pentru funcţia de administrator până pe 15 august, ora 14:00.

Dacă Alexandre Maymat fusese adus tocmai de la subsidiara SocGen din Camerun, de această dată francezii au restrâns aria geografică de selecţie şi au optat pentru bancherul care le conduce operaţiunile de la Sofia. Philippe Lhotte lasă în Bulgaria o bancă mult mai mică decât BRD, concentrată pe zona de retail, însă foarte profitabilă şi cu o creştere robustă în ultimii ani. SocGen a preluat controlul Expressbank - o uniune de bănci mici cu sediul central în Varna - în 1999, odată cu intrarea la BRD, şi a pus accent pe creditele de consum. Ulterior a creat divizii de leasing şi asigurări de viaţă.

Sub conducerea lui Lhotte, Expressbank şi-a majorat anul trecut portofoliul de credite cu aproape 10%, până la 1,38 mld. euro, iar profitul net a sărit cu 66%, până la 26,5 mil. euro, 2011 fiind un an record pentru afacerile băncii.

La sfârşitul trimestrului I din acest an ponderea creditelor neperformante era de 4,6%, faţă de o medie de 16,4% la nivelul sec­torului bancar din Bulgaria, poziţia soli­dă a băncii fiind confirmată recent de agen­ţia de rating Fitch care a menţinut calificativul BBB plus cu perspectivă pozitivă. BRD are acelaşi rating, dar cu perspectivă stabilă.

Lhotte a fost desemnat să vină la Bucureşti să conducă o bancă de aproape şapte ori mai mare decât cea din Bulgaria şi care ar urma să facă trecerea de la o strategie de conservare a profitabilităţii la una de recuperare a cotelor de piaţă. BRD a rămas pe parcursul crizei cea mai profitabilă bancă de pe piaţă, însă în ultimele trimestre a resimţit creşterea costurilor cu creditele neperformante, având nevoie să genereze volume mai mari de credite noi.

Aceasta a fost schimbarea de viziune anunţată de fostul preşedinte Guy Poupet înainte de încheierea mandatului de numai doi ani ca şef al BRD, însă rămâne să fie confirmată şi de noul preşedinte desemnat Philippe Lhotte. El ar urma să se instaleze de la 1 septembrie, la patru luni de la plecarea lui Poupet.