Va readuce Olimpiada mult râvnita creştere economică pentru Marea Britanie?

Autor: Mădălina Dediu Panaete 29.07.2012

Ultima dată când Londra a găzduit Jocurile Olimpice (JO), în 1948, economia Marii Britanii avea probleme grave, iar ţara era cufundată până peste cap în datorii.. Statul era slăbit de cei şase ani de război care i-au golit cuferele cu resurse. Atunci nu s-au construit stadioane noi pentru „jocurile austerităţii”. Astfel, Wembley a devenit şi stadion de atletism după ce organizatorii au turnat 800 de tone de zgură peste pista pentru cursele cu câini, scrie The Guardian..

După 60 de ani, strălucitorul stadion olimpic din Stratford este nou, dar condiţiile economice sunt similare. Economia ţării scârţâie sub greutatea datoriilor, Europa este în pragul sărăciei, iar guvernul este sub un regim de austeritate strict. Potrivit unor date oficiale, economia s-a cufundat şi mai mult în recesiune. Mai mult decât o găleată de medalii de aur, Marea Britanie are nevoie ca firmele să câştige noi contracte. Până atunci, steagul olimpic a fost înălţat pe Lancaster House, clădire istorică unde în următoarele săptămâni vor avea loc câteva întâlniri în condiţiile în care guvernul foloseşte Jocurile Olimpice pentru a face reclamă afacerilor britanice.

Cu un cost oficial pentru contribuabililor de nouă miliarde de lire sterline (11 miliarde euro), coaliţia de guvernare vrea ca JO să aducă mai mult decât recorduri mondiale. Pe lângă moşteniri sociale precum aprinderea „unei noi pasiuni pentru sport în toate grupele de vârstă”, organizatorii speră ca evenimentul să aducă un stimulent economic de trei miliarde lire sterline, două treimi din acestea urmând să vină din creşterea turismului, iar restul din investiţiile străine atrase.

Bun pentru afaceri

Premierul britanic David Cameron a aprins joi torţa în cursa pentru afaceri cu ceea ce se anunţa a fi cea mai mare conferinţă referitoare la investiţiile din istoria Marii Britanii. La eveniment au participat nume importante din sistemul financiar mondial precum preşedintele Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, care a stat alături de Mario Draghi, guvernator al Băncii Central Europene, Mario Deaghi, şi  Angel Gurria, secretar general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. De asemenea, au mai fost prezenţi importanţi oameni de afaceri, respectiv preşedintele Google, Eric Schmidt,  şi directorul Cisco, John Chambers. Ultimul a spus că Marea Britanie nu este întrecută în uşurinţa de a face afaceri decât de Canada.

„Companiile se duc unde există creştere, Ne vom muta de unde guvernul face lucrurile greşit undeva unde guvernul îşi face treaba cum trebuie”, a spus Schmidt.

Chambers a adăugat că „locurile de muncă vor migra cu o viteză teribilă, iar afacerile care nu înţeleg acest lucru vor rămâne în urmă”. Datele publicate săptămâna trecută privind Produsul Intern Brut au indicat o scădere de 0,7% în cel de-al doilea trimestru.

Pesimiştii

Dar în Londra puţini cred că Olimpiada va aduce mai mult decât o calmare pe termen scurt.

„În opinia noastră, JO vor fi foarte distractive. Dar acestea nu reprezintă o politică economică”, a spus Michael Saunders, economist la Citogroup. El a analizat datele de la zece olimpiade începând cu anul 1964 şi până în 2008 şi a constatat că deşi avansul economic tinde să se mărească până la turneu, efectul începe să scadă chiar înainte ca Jocurile să înceapă, iar după aceea scăderea se accentuează. Trendul este explicabil prin faptul că multe efecte pozitive care vin de la olimpiade, cum ar fi locurile de muncă create în timpul etapei de construcţie, îşi reduc puterea înaintea ceremoniei de deschidere, în timp ce efectele negative, cum ar fi timpul pierdut de britanici în faţa televizoarelor, apar în timpul şi după Jocurile Olimpice. Anticiparea unor venituri suplimentare de la vizitatorii străini nu este relevantă atunci când luăm în calcul şi turiştii care ar fi venit oricum în Marea Britanie dar care au schimbat doar data vizitei, spun economiştii. Australia a avut o creştere de 16% a numărului de turişti în septembrie 2000, când Sydney a găzduit JO. Numărul turiştilor a scăzut după aceea. Opinia lui Saunders coincide cu analiza agenţiei de rating Moodys. „Per total, credem că Olimpiada nu va aduce o creştere macroeconomică substanţială în Marea Britanie în acest an”, a afirmat analistul Moodys Richard Morawetz. Impactul asupra proiectelor de infrastructură „a fost simţit deja”, în timp ce contribuţia turismului asupra economiei de 1.500 miliarde lire sterline a Marii Britanii rămâne în jurul a 102 miliarde de lire, a menţionat acesta.