Preţurile la trei camere au mai dat un pas înapoi în euro, dar deprecierea leului a adus scumpiri

Autor: Cristi Moga 31.07.2012

Proprietarii de apartamente vechi cu trei camere din Bucureşti şi-au ajustat preţurile solicitate cu 0,3% în luna iulie, la 76.950 de euro, potrivit Indicelui ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.



Preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti a atins în lu­na iulie un nou minim al ultimilor ani, ajun­gând la 76.950 de euro, cu 250 de euro mai puţin decât luna precedentă şi în scădere cu aproape 1.000 de euro de la începutul anului, arată datele Indicelui ZF.

Dacă în lunile martie şi aprilie proprietarii de apar­tamente din Bucureşti au prins uşor curaj şi au solicitat preţuri ceva mai mari, tendinţa de scădere s-a reluat în luna mai şi a continuat şi în primele două luni de vară.

Cu toate acestea, anunţurile imobiliare publicate pe pia­ţa locală sunt exprimate în proporţie covârşitoare în euro, astfel că pe fondul deprecierii leului se poate spune că preţurile în lei chiar au crescut de la începutul anului.

Astfel, preţul mediu al unui apartament cu trei camere în Bucureşti era la începutul anului de 336.500 de lei (77.900 de euro la un curs de 4,32 lei/euro), iar la sfârşitul lunii iulie a ajuns la 350.500 de lei (76.950 de euro la un curs de 4,5558 de lei/euro). Cu alte cuvin­te, preţurile în lei au crescut cu 4% de la începutul anului, în timp ce în eu­ro scăderea de preţ este de 1,3%.

Cotaţia euro a început săptă­mâ­na în scădere puter­nică în ra­port cu leul, iar dacă situaţia pe sce­na politică se va stabiliza este de aş­teptat ca tendinţa să se menţină.

Cele mai ieftine cartiere

Indicele realizat de ZF analizează evo­luţia preţu­rilor la apartamentele con­stru­ite în perioada 1977-1990 în 20 de cartiere con­si­de­ra­te reprezentative, iar cele mai mici preţuri sunt în­re­gis­tra­te în zonele 1 Decem­brie, Ber­ceni şi Drumul Taberei, unde pro­prie­tarii solicită, în medie, 63.000 de euro pentru o locuinţă cu trei camere.

Aceste preţuri pot fi nego­cia­te, în special de către clienţii care dispun de lichidităţi. "Au mers binişor vânzările în ultima perioadă, dar sunt şi clienţii care s-au speriat. Preţurile se pot nego­cia, dar valorile diferă în funcţie de felul în care este realizată achiziţia - cash sau cu credit. Cei cu cash pot obţine reduceri de preţuri de 3.000, 5.000 sau chiar 7.000 de euro", afir­mă Elena Liţă, care lucrează la o agenţie imobiliară de mici dimensiuni, Daria House, controlată de fratele său.

Pe site-ul anuntul.ro agenţia imobiliară are spre vân­za­re un apartament cu trei camere situat în zona 1 De­cembrie pentru care este solicitat un preţ de 71.000 de euro. Care este ultimul apartament pe care l-aţi vândut? "N-aş putea să vă spun acum, ar trebui să mă uit prin mai mul­te evidenţe", a mai spus reprezentantul agenţiei.

Cele mai mari fluctuaţii

Indicele imobiliar realizat de ZF arată că cele mai mari reduceri de preţuri în luna iulie au fost înregistrate de apartamentele din zonele Aviaţiei şi Militari, unde proprietarii şi-au redus pretenţiile, în medie, cu patru mii de euro, la 85.000 de euro, respectiv 68.000 de euro.

Pe de altă parte, apartamentele din zonele Mihai Bra­vu şi Vitan Mall au înregistrat creşteri medii de pre­ţuri de 3.000 de euro în luna iulie.

Piaţa rezidenţială trece de mai bine de patru ani printr-o perioadă de ajustare a preţurilor, fapt ce a de­ter­minat şi o reducere substanţială a numărului de lo­cuinţe construite. În acest context, preţul apartamen­te­lor vechi a înregistrat în ultimii doi ani o ajustare lină datorită pro­gra­mului Prima casă, prin care Guvernul a garantat circa 60.000 de credite ipotecare la dobânzi ceva mai reduse decât cele din piaţă. Fondurile alocate pen­tru acest pro­gram ar putea fi epuizate însă până la sfâr­şitul acestui an, iar băncile nu par deocamdată dis­puse să-şi asume sin­gure riscuri imobiliare prea mari pe piaţa locală.