Leul a recuperat în câteva ore terenul pierdut timp de zece zile

Autor: Ciprian Botea 31.07.2012

Publicarea rezultatului de la referendumul pentru demiterea preşedintelui a generat o schimbare la 180 de grade pe piaţa valutară, leul apreciindu-se cu 1,2% într-o singură zi, şi a dus la stabilizarea riscului de ţară şi a randamentelor la titlurile de stat. Cursul de schimb afişat ieri de BNR a coborât cu şase bani faţă de şedinţa de vineri şi a ajuns la 4,5558 lei/euro, adică minimul ultimelor două săptămâni. Euro a atins record după record în ultimele trei săptămâni după ce parlamentarii au votat pe 6 iulie pentru suspendarea preşedintelui. Pragurile de 4,5 lei/euro şi 4,6 lei/euro au fost depăşite în doar câteva zile având în vedere că peste tensiunile politice interne s-au suprapus şi criza din zona euro şi reducerea expunerilor băncilor străine pe piaţa locală. Mai mult, dealerii spun că BNR nu a intervenit pe piaţă pentru că nu ar fi putut contracara deprecierea pe termen scurt a leului şi în plus ar fi provocat o creştere a dobânzilor la lei prin reducerea lichidităţii pe piaţă. Unii dealeri au suspectat însă o intervenţie a BNR în şedinţa de ieri, dar aprecierea leului a fost generată de jucătorii străini care au început să-şi închidă din poziţii în urma unui ordin comercial semnificativ de vânzare de valută.

Spre finalul zilei, aprecierea leului s-a mai temperat, iar cursul a revenit spre 4,57 lei/euro. Analiştii se aşteaptă ca aprecierea leului să nu dureze prea mult, având în vedere că tensiunile politice par să se fi calmat doar în aparenţă, iar cele două tabere implicate în lupta politică vor continua ostilităţile.

"Aprecierea leului va fi cel mai probabil de scurtă durată, în condiţiile în care se întrevede o reizbucnire a tensiunilor politice. Există o presiune uriaşă asupra alianţei social-liberale pentru a recupera terenul pierdut după aparentul eşec al referendumului de demitere a preşedintelui", consideră Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.

De altfel, afirmă analiştii, reacţia pieţei nu a fost generată neapărat de revenirea la Cotroceni a lui Traian Băsescu ca urmare a invalidării referendumului, ci de faptul că situaţia politică s-a calmat. Pentru investitori nu era importantă o revenire la situaţia anterioară, ci o depăşire a situaţiei de incertitudine, mai ales că aceştia au acuzat în primul rând maniera brutală în care s-au luat unele decizii politice.

Leul pierduse peste 7% din valoarea de la începutul anului, ceea ce a pus o presiune uriaşă asupra sutelor de mii de companii şi persoane fizice cu credite în valută, dar şi asupra preţurilor exprimate în euro. Eliberarea cursului de sub tensiunea politică este astfel extrem de importantă. De altfel, anterior existau aşteptări ca presiunea asupra leului să dispară odată cu tranşarea într-o direcţie sau alta a bătăliei politice. Ministrul de Finanţe Florin Georgescu declara în urmă cu două săptămâni că evoluţia cursului de schimb este cauzată de contextul internaţional nefavorabil peste care s-a suprapus tensiunea politică internă, iar cotaţiile urmează să revină sub 4,5 lei/euro ca efect al "calmării şi clarificărilor de pe scena politică".

Chiar dacă deprecierea rapidă a leului pe parcursul lunii iulie a fos pusă pe seama deteriorării percepţiei in­vestitorilor străini, cotaţiile aşa-numitelor CDS-uri, care cuantifică în puncte procentuale prima de risc de ţară, nu au crescut vizibil. Cotaţiile CDS se apropie în prezent de pragul de 4%. Alteori, CDS-urile săreau şi la 5%, fără ca această mişcare să fie însoţită de salturi ale cursului. Analiştii din bănci estimează însă că în situaţia în care lupta politică va continua, leul va avea de suferit în continuare. "Cre­dem că lupta politică va continua, ceea ce ar putea pune din nou presiune asupra monedei naţionale", afirmă ana­liştii Raiffeisen. Şi analiştii firmei de consultanţă Ca­pital Economics se aşteaptă la o perioadă prelungită de instabilitate politică, situaţie în care leul va atinge noi minime.

Aprecierea de ieri a leului a venit totuşi în contextul în care majoritatea monedelor din regiune au pierdut teren. Faţă de începutul anului, zlotul, forintul şi coroana cehă înregistrează însă creşteri în faţa monedei euro. "Pieţele par să interpreteze rezultatul ca fiind unul pozitiv în pofida perspectivelor unor dispute politice continue şi tulburări. Leul s-a apreciat în cursul dimineţii, chiar dacă celelalte valute emergente europene s-au depreciat pe fondul incertitudinilor din zona euro", potrivit unei analize a Piraeus Bank.

Tensiunile de pe piaţă au dus şi la creşterea costului la care statul se finanţează de la bănci. Ieri, pe piaţa secundară, randamentele la titlurile cu scadenţa la cinci ani se stabilizaseră însă la 6,5% pe an.

Spre deosebire de leu, bursa nu a beneficiat însă de calmarea tensiunilor politice, iar indicele BET al Bursei de la Bucureşti a înregistrat o scădere de 0,3% pe un rulaj scăzut. Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea şi BRD au generat două treimi din lichiditate.

Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank: "Aprecierea leului va fi cel mai probabil de scurtă durată, în condiţiile în care se întrevede o reizbucnire a tensiunilor politice. Există o presiune uriaşă asupra alianţei social-liberale pentru a recupera terenul pierdut după aparentul eşec al referendumului de demitere a preşedintelui"