Indexul imobiliar al ZF: Preţurile apartamentelor scad în euro. În lei plăteşti mai mult

Autor: Cristi Moga 31.07.2012

Preţurile medii ale apartamentelor cu trei camere din Bucureşti au scăzut în luna iulie cu 0,3%, atingând nivelul de 76.950 de euro, un nou minim al ultimilor ani, dar deprecierea puternică a leului face că valorile în lei să fie cu 2% mai mari decât în iunie, arată datele Indicelui imobiliar realizat de ZF, în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Evenimentele de pe scena politică din ultima lună au afectat atât apetitul pentru achiziţii imo­biliare, cât mai ales moneda naţională, a cărei depreciere a fost mai mare decât disponibilitatea proprietarilor de apartamente vechi din Bucureşti de a reduce preţurile. Astfel se face că, dacă la sfârşitul lunii iunie preţul mediu solicitat pe un apartament cu trei camere în Bucureşti era de circa 343.500 de lei, acesta a ajuns la finalul lunii iulie la 350.500 de lei.

După referendum, leul a început ieri să se aprecieze în raport cu euro, iar analiştii se aşteaptă la o echilibrare a cursului şi în următoarele zile.

Indicele imobiliar realizat de ZF arată că cele mai mari reduceri de preţuri în luna iulie au fost înregistrate la apartamentele din zonele Aviaţiei şi Militari, unde proprietarii şi-au redus pretenţiile, în medie, cu patru mii de euro, la 85.000 de euro, respectiv 68.000 de euro.

Pe de altă parte, apartamentele din zonele Mihai Bravu şi Vitan Mall au înregistrat creşteri medii de preţuri de 3.000 de euro în luna iulie.