Suceava, Arad şi Constanţa, oraşele cu cele mai multe malluri per locuitor. Bucureştiul, Timişoara sau Craiova nu intră în top 5

Autor: Cristi Moga 31.07.2012

Stocul de retail modern a ajuns la un nivel mediu de circa 84 de metri pătraţi pe mia de locuitori la nivel naţional, cea mai mare densitate fiind comsenmată în Suceava, unde stocul este de aproape nouă ori mai mare, reiese dintr-un studiu al firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Astfel, Suceava (736 mp/1.000 de locuitori), Arad (498 mp) şi Constanţa (394 mp) sunt oraşele cele mai aglomerate de centre comerciale raportat la numărul de locuitori, în timp ce Bucureştiul se află pe poziţia a opta (307 mp/1.000 de locuitori), Timişoara e pe opt (245 mp), iar Craiova e pe 19 (178 mp).

Datele studiului arată că densitatea de malluri din Suceava este mai mare decât în oraşe ca Praga sau Budapesta şi la un nivel apropiat de cea din Varşovia, oraşe în care puterea de cumpărare a locuitorilor este net superioară.

„Dezvoltatorii de centre comerciale analizează mult mai atent decât în perioada precedentă crizei locaţiile viitoarelor proiecte, iar deciziile se iau doar când au siguranţa că piaţa poate să absoarbă suprafaţa dezvoltată”, afirmă Răzvan Sin, head of retail department al DTZ Echinox.