Şomajul a scăzut în iunie la 7,6%, după trei luni de creştere

Autor: Corina Mirea 31.07.2012

Rata şomajului din România a scăzut în luna iunie a acestui an până la 7,6% (cu 0,1% faţă de lună anterioară), după trei luni în care numărul şomerilor a crescut în mod constant, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, numărul şomerilor calculaţi după metodologia Biroului Internaţional al Muncii (BIM) a fost de 735.000 de persoane, cu 9.000 de şomeri mai puţini faţă de luna mai, potrivit datelor INS.

"Din ceea ce am observat, nu pot spune că am simţit o revigorare a pieţei de recrutare. Din contră, numărul posturilor disponibile s-a diminuat, iar multe companii multinaţionale cu care colaborăm au decis să îngheţe procesul de recrutare. Deci nu cred că această piaţa se va revitaliza prea curând", spune Mirela Marinescu recruitment manager în cadrul grupului cu activităţi în domeniul resurselor umane APT. Potrivit acesteia, scăderea numărului de şomeri de pe plan local ar putea fi urmare a încheierii perioadei de acordare de indemnizaţii pentru o parte dintre şomeri.

Deşi calculele INS arată că şomajul înregistrat în luna mai a ajuns la 7,6%, datele disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că şomajul la sfârşitul lunii iunie a acestui an a scăzut până la 4,49%.

Discrepanţa dintre informaţiile referitoare la rata şomajului pot fi explicate prin metodele diferite de calcul ale celor două instituţii.

INS calculează şomajul pe baza datelor de la anchetele făcute în gospodării, în care include şi persoanele care nu lucrează, dar care nici nu se înscriu la agenţiile pentru şomeri. În acelaşi timp, ANOFM calculează rata şomajului doar pe baza declaraţiilor persoanelor care se înscriu la agenţiile pentru ocupare a forţei de muncă. Diferenţa dintre cele două rate ale şomajului o reprezintă faptul că la ANOFM nu se înregistrează decât şomerii care depun lunar cereri prin care să arate că se află în căutarea unui loc de muncă, iar Statistica numără şi şomerii "ascunşi".

Mirela Marinescu spune că ANOFM ar trebui să furnizeze date mai clare, având în vedere că toate informaţiile cu privire la rata şomajului "sunt la ei în curte". De asemenea, ea mai spune că îmbunătăţirea ratei şomajului nu va ajunge să se reflecte şi asupra pieţei de recrutare decât atunci când va avea scăderi semnificative, de până la 1% în următoarele luni.

Evoluţia ratei de şomaj în perioada iunie 2011 - iunie 2012
Anul/luna
Rata şomajului (%)
2011
iunie
7,4
iulie
7,5
august
7,5
septembrie
7,7
octombrie
7,3
noiembrie
7,6
decembrie
7,5
2012
ianuarie
7,3
februarie
7,1
martie
7,2
aprilie
7,4
mai
7,7
iunie
7,6
Sursa: Institutul Naţional de Statistică