USL cere CCR să facă ce nu a putut face Guvernul: să corecteze listele electorale astfel ca Băsescu să fie demis

Autor: Iulian Anghel 01.08.2012

Biroul Electoral Central urmează să publice astăzi datele definitive ale referen­dumului de duminică pentru demiterea pre­şedintelui Traian Băsescu, lucru ce deschide calea dezbaterilor de la Curtea Constituţională (CCR) privind validarea sau invalidarea consultării populare.

Datele arată că referendumul este in­validat din cauza neparticipării a 50% plus unu din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale, dar acest număr provoacă noi controverse. Iar decizia este în mâna Curţii Constituţionale.

Pe listele electorale folosite la alegerile locale din iunie, dar şi la referendum, sunt înscrişi 18,2 mil. cetăţeni, iar duminică

s-au prezentat la vot 46,2% dintre aceştia, ceea ce înseamnă că referendumul nu poate fi va­lidat, iar Traian Băsescu se întoarce la Cotro­ceni. Dar USL are acum o altă versiune şi cere Curţii Constituţionale o decizie care să fie, după cum a spus ieri liberalul Varujan Vos­ga­nian, "în concordanţă cu realităţile româneşti."

Ce înseamnă asta? USL spune că în România sunt mult mai puţini cetăţeni cu drept de vot, ceea ce ar însemna că duminică cvorumul a fost atins, iar Băsescu este demis.

"Curtea Constituţională trebuie să-şi dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege, în condiţiile în care acest cvorum trebuie să armonizeze datele INS (Institutul Naţional de Statistică - n.n.), datele pe care le deţine MAI (Ministerul Administraţiei şi Internelor - n.n.) privind persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de vot din cauza expirării buletinelor care nu au fost reînnoite; de asemenea, de acord cu deciziile instanţelor judecătoreşti privind pierderea capacităţii de vot pentru diferite categorii de persoane, fie că e vorba de persoane care au pierdut dreptul de a vota în urma unei sentinţe judecătoreşti derivând din aplicarea Codului Penal, fie că este vorba de persoane care nu au capacitatea acestui exerciţiu de voinţă. Curtea Consti­tu­ţio­nală trebuie să-şi dea decizia abia după ce ar­mo­nizează toate aceste informaţii. Orice decizie care s-ar da în baza unei Românii ipo­tetice, în baza unei Românii statistice, care nu este în concordanţă cu România reală, ar putea să ducă la o concluzie riscantă pentru societatea românească, în care România reală să nu se simtă reprezentantă prin datele care în­temeiază această decizie", susţine Vos­ganian.

USL contestă, aşadar, liste electorale, dar nu a explicat până acum de ce Guvernul, prin Ministerul de Interne, a acceptat ca fiind valabile aceste liste. În alegerile locale din 10 iunie, ZF a atras atenţia asupra diferenţei posibile dintre datele INS şi cele ale Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei.

Aceste liste nu au avut atunci o atât de mare importanţă, dar într-un referendum în care validarea depinde de pragul de prezenţă, listele corecte pot face diferenţa.

Curtea Constituţională poate cere date instituţiilor despre aceste lucruri, dar nu este clar acum dacă poate decide ea să ceară ca listele să fie corecte sau să judece în funcţie de astfel de aspecte.

Pe de altă parte, eşecul USL în a-l demite pe Traian Băsescu ar putea face "victime". Cel puţin la PNL vor fi evaluate filialele care nu au reuşit o bună mobilizare la vot. Ieri preşedintele Consiliului judeţean Iaşi, Cristian Adomniţiei şi-a dat demisia din conducerea PNL din cauza rezultatelor slabe. Chiar preşedintele partidului, Crin Antonescu, trebuie să ia o decizie după ce a spus că iese din viaţa politică, dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni.

"O astfel de decizie nu poate fi luată sau supusă propriei conştiinţe decât după soluţionarea finală a acestei crize politice - mă refer exclusiv la referendum. În acest moment orice comentariu este prematur", a comentat ieri Vosganian care a prezentat punctul de vedere al USL cu privire la referendum.