Eroii anonimi ai Studioului Buftea/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 03.08.2012

Constantin Pivniceru

Amintiri din actualitate

50 de ani de cinematografie în România

Editura Tritonic

"Sunt amintiri ce mi-au sfredelit creierul, însemnari în presa culturală a vremii, mai cu seamă în revista Cinema.

… Aminintirile nu au aerul vorbelor de pahar. Am considerat, întotdeauna, că activitatea echipelor de filmare a fost dură, istovitoare, plină de sacrificii. … Studioul Buftea îşi are eroii săi anonimi, cei care au dus filmul românesc pe umeri slabi, obosiţi, nedormiţi şi, adesea, nemâncaţi. Memoria lor mă copleşeşte şi mă cenzurează.

… N-am pedalat pe excentricităţi de un gust îndoielnic, chiar dacă voi dezamăgi pe unii dintre cititorii curioşi să afle mici secrete, intimităţi sau afaceri dubioase. Asta nu înseamnă câtuşi de puţin că nu am cochetat cu vorbe de duh, când gluma a ţinut rol de morală.

… M-am aplecat asupra contemporaneităţii, em emis ipoteze de lucru, am ironizat moravuri, conştient că descifrarea racilelor de sistem poate conduce la acel celebru deziderat "vom fi ce-am fost şi mai mult decât atât".

… Vremea răfuielilor a trecut. O solidaritate umană bazată pe bună credinţă şi interes de breaslă este singura în măsură să desţelenească energii şi talente latente. Nădejdea e în tineri şi în vivacitatea lor.

… Mă înfăţişez în faţa dumneavoastră ca la judecata de apoi."

Constantin Pivniceru, absolvent al Institutului Politehnic în 1949, a participat la darea în funcţionare a Centrului de producţie Cienmatografică de la Buftea, unde a îndeplinit diferite funcţii de conducere: din 1970 până în 1989 a fost director general. A contribuit tehnic şi organizatoric la realizarea a peste 450 de filme artistice de lunge metraj şi seriale TV. A fost profesor la Institulul de Artă Teatrală şi Cinematografică din 1977 şi este autor a cinci cărţi de specialitate. După 1990 a particpat la dezvoltarea şi funcţionarea Uniunii Cineaştilor din România.