În 23 de ani de la căderea comunismului, Polonia a ajuns un miracol economic pe care americanii îl dau lumii drept exemplu

Ziarul Financiar 02.08.2012

Mitt Romney, candidatul republican la preşedinţia SUA, a descris Polonia ca un model economic pentru Europa, un exemplu de piaţă liberă şi disciplină bugetară. Economia polo­neză este, într-adevăr, singura din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei economice şi financiare monetare şi continuă să crească mai rapid decât în multe state europene, făcând comentatorii să vor­bească despre "miracolul polonez".

Însă criza nu iartă nici măcar statele puternice precum Germania, unul dintre aliaţii economici ai Poloniei, şi cu siguranţă îşi va pune adânc amprenta şi pe Polonia, ameninţând să destrame mitul copilului teribil al Europei.

"Astăzi, când unii se întreabă cum se poate ieşi din recesiune şi din criza economică, răspunsul este «uitaţi-vă la Polonia». Ieri, unul dintre liderii polonezi mi-a împărtăşit un adevăr economic care a fost de mult uitat de restul lumii: «Este simplu. Nu te împrumuţi mai mult decât poţi să dai înapoi»", a spus Romney, citat de EUobserver.

Politicianul a explicat că în loc să insiste pe "promisiunea falsă" a unei economii dominate de guvern, Polonia a căutat să stimuleze inovarea, să atragă investiţii, să extindă comerţul şi să reziste prin propriile forţe.

"Succesul de acum al Poloniei trebuie să ne readucă aminte că principiul liberei iniţiative poate susţine o economie şi transforma o societate", a mai spus politicianul american.

Polonia sprijină, într-adevăr, iniţiativa, însă descrierea pe care Romney o face ţării ca un loc în care guvernul are o influenţă redusă este criticabilă, notează AP.

Chiar dacă au trecut 23 de ani de la căderea regimului comunist, care dicta politicile economice, guvernul de la Varşovia continuă să aibă o prezenţă puternică în vieţile oamenilor.

Astfel guvernul le dă femeilor echivalentul a 300 de dolari pentru fiecare copil născut, dublând suma pentru familiile sărace, finanţează în totalitate învăţământul universitar de stat şi garantează îngrijirea medicală pentru toţi cei 38 de milioane de cetăţeni.

Rolul guvernului este mai mare chiar decât în SUA. Potrivit datelor FMI, cheltuielile totale ale guvernului raportate la PIB au fost de 44% anul trecut, comparativ cu 41% în SUA.

Cum stă economia

De asemenea, economia a crescut impresionant în ultimii ani, însă acesta este în parte rezultatul redistribuirii economice sub forma subvenţiilor care vin de la UE încă de când Polonia a intrat în Uniune, în 2004.

Pe de altă parte, populaţia de 40 de milioane a Poloniei asigură o piaţă internă de încredere datorită succesului reformelor economice cuprinzătoare din anii '90 care au încurajat extinderea rapidă a sectorului privat.

Explozia economică din ultimul timp poate fi atribuită şi sectorului bancar relativ sănătos, gradului redus de îndatorare şi forţei de muncă ieftine.

Anul trecut, PIB-ul a avansat cu 4,3%, dar creşterea ar putea încetini sub 3% anul acesta, în condiţiile în care în UE unele economii vor fi în recesiune sau vor stagna.

Comentatorii polonezi au văzut în discursul lui Romney o încercare de a atrage voturile celor zece milioane de americani de origine poloneză. De asemenea, ei au atras atenţia că politicianul nu a spus nimic despre ridicarea cerinţei vizei pentru vizitatorii polonezi.

Criticii spun că averea produsă de boom-ul economic nu a ajuns la majoritatea polonezilor. În pofida creşterii puternice a PIB-ului, mulţi spun că salariile nu au ţinut pasul cu avansul preţurilor.

Un alt motor de creştere economică, investiţiile publice pentru Campionatul European de Fotbal Euro 2012, a dispărut şi toate destinaţiile de export din Europa, cu excepţia a doar două ţări, se cufundă în recesiune.

Problema creditelor

Aproape jumătate din creditele ipotecare aparţinând polonezilor sunt denominate în franci elveţieni, iar combinaţia dintre fluctuaţiile cursului de schimb şi scăderea preţului locuinţei face ca 47% din aceste credite să valoreze acum mai mult decât proprietăţile pentru care au fost contractate.

Atât timp cât economia continuă să crească puternic, povara acestor împrumuturi, chiar dacă costurile de rambursare sunt mai mari, este suportabilă.

Cum însă economia încetineşte şi preţurile locuinţelor scad, ipotecile pot deveni o problemă care ar putea împinge cel mai mare stat fost comunist din UE într-un vârtej al scăderii încrederii populaţiei şi consumului, scrie Thomson Reuters.

"Împrumuturile în monedă străină sunt un pericol care riscă să afecteze economia în ansamblul ei", a afirmat Piotr Szpunar, director la banca centrală poloneză.

Împrumuturile în monedă străină se situează la 200 miliarde zloţi (49 miliarde euro), echivalentul a 13% din PIB sau a 60% din valoarea totală a cre­ditelor ipotecare.