A investit jumătate de milion de euro într-un un complex pentru bătrâni lângă Bucureşti, cu tarife de la 700 de euro lunar pe cameră

Autor: Mirabela Tiron 01.08.2012

 

Miri Melinger, o româncă de profesie arhitect, care a locuit timp de mai mulţi ani în Israel, a investit jumătate de milion de euro în dezvoltarea unui complex rezidenţial asistat pentru vârstnici, aflat la 17 kilometri de Bucureşti, în localitatea Nuci.

Ideea dezvoltării acestui proiect a venit după ce mama arhitectei s-a îmbolnăvit de Alzheimer, astfel că Melinger a început să caute în România un loc în care aceasta să primească îngrijirea necesară.

"În Israel numărul acestui tip de centre care asistă vârstnicii este foarte mare. Descoperind că nu există soluţii pe măsura asistenţei de care are nevoie o persoană în vârstă cu afecţiuni specifice, am propus realizarea acestui proiect în România", a spus ea.

Investiţia a demarat anul trecut, când a fost alocat un buget de jumătate de milion de euro pentru complexul Moşia Bunicilor, format dintr-un grup de vile, cu 22 de spaţii de locuit, unele deja finalizate Investiţia a fost realizată prin firma MTIG Design.

În România numărul centrelor de asistenţă socială pentru vârstnici este sub nivelul cererii. Date exacte nu există, însă sunt estimate în jur de 100-150 de centre private şi publice. Anul trecut, în aprilie, au fost închise 67 de spitale, o parte dintre acestea fiind transformate în cămine pentru vârstnici.

"A fost o decizie atât de ordin practic, cât şi emoţional: atât eu cât şi soţul meu ne apropiem de vârsta pensionării şi, luând în considerare şi afecţiunea mamei, am vrut să lăsăm amprenta noastră în România şi pentru cei care vor veni în urma noastră."

Anterior, Melinger a fost implicată în mai multe proiecte pentru vârstnici, în afara României, astfel că a ajuns să cunoască potenţialii clienţi, necesităţile pe care aceştia le au, dar şi specificul acestui tip de business.

Tariful în cadrul proiectului începe de la 700 de euro lunar pentru o cameră privată, în cazul în care în această cameră stă o singură persoană. Pentru o garsonieră, preţul variază între 800 de euro şi 850 de euro pe lună, în funcţie de suprafaţa garsonierei. Un apartament de două camere costă 950 de euro pe lună. În acest tarif sunt incluse trei mese pe zi şi două gustări, servicii de curăţenie în cameră, precum şi servicii de asistenţă medicală. Până în prezent, complexul a primit "câteva" solicitări.

Proiectul nu se adresează tuturor categoriilor de oameni în vârstă, în condiţiile în care pensia medie în România este de circa 170 de euro lunar (de patru ori mai mică decât preţul unei camere), în timp ce salariul mediu este de 350 de euro lunar, astfel că şi pentru majoritatea angajaţilor este aproape imposibil să-şi susţină seniorii într-un astfel de stabiliment.

"Pachetele sunt personalizate în funcţie de starea de sănătate şi de solicitările personale. Şi în România cu siguranţă există o categorie de public care îşi doreşte ca la vârsta pensionării să aibă parte de servicii occidentale la preţuri corecte", afirmă Melinger.

La Moşia Bunicilor se organizează activităţi precum grădinărit, vizite la teatru, concerte, spectacole, gimnastică, masaj sau plimbări. În Israel, Canada sau în alte ţări europene aceasta este modalitatea preferată de viaţă pentru pensionari, potrivit ei.

"În România sunt foarte mulţi vârstnici şi aproape nicio soluţie pentru asistenţa lor. Am verificat casele de îngrijire existente pe piaţă, procentul vârstnicilor din populaţie. Ştiu cum trebuie să trăiască un pensionar şi cum se trăieşte în toată lumea modernă şi ştiu că şi românii pot trăi la fel." Ea a mai declarat că acest concept folosit de instituţiile existente este de a "interna" seniorii, care îşi petrec majoritatea timpului în pijama.

"Nu am o cifră cu privire la valoarea pieţei. În centrele proiectate de mine de-a lungul anilor în străinătate preţurile minime erau de 3.000 de euro pe lună de persoană. Există sute de asemenea aşezări de diferite tipuri: senior village (căsuţe private în afara oraşelor) asistate, care sunt cele mai căutate, blocuri speciale cu apartamente numai pentru seniori în oraşe şi aşezăminte de tip Kibutz, care au centre de îngrijire pentru vârstnici."

Printre alte centre private pentru vârstnici pe piaţa locală să mai găsesc "Amici pentru Bunici" din Bucureşti, unde un loc într-o cameră cu două paturi costă 2.400 de lei pe lună, dar şi căminul de bătrâni Mirco House, cu tarife de la 1.500 de lei pe lună, în funcţie de complexitatea îngrijirii.