Şeful GeCad: După eMag vor fi şi alte tranzacţii în online

Autor: Adrian Seceleanu 01.08.2012

Achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al eMag de către grupul Naspers confirmă încă o dată că piaţa online din România are potenţial de creştere şi este un semn că vor urma noi tranzacţii, a declarat pentru ZF Radu Georgescu, preşedinte şi fondator al grupului de companii Gecad, care a vândut în 2010 către acelaşi grup Naspers furnizorul de soluţii de comerţ electronic Gecad ePayment.

"Mă aştept să mai văd tranzacţii finalizate în acest an şi mai multe poate în 2013. Nu ştiu neapărat dacă din partea Naspers. E posibil, dar mai sunt şi alţi jucători care par foarte interesaţi de achiziţionarea unor companii puternice online. Ringier, spre exemplu, care a cum­părat nu de mult site-ul eJobs.ro", a declarat pentru ZF Radu Georgescu. "Dacă ne gândim că Naspers a mai avut câteva achiziţii în trecut, printre care cea mai importantă a fost cumpărarea pachetului majoritar la ePayment (acum PayU) în 2010, cred că semnalele că România are potenţial existau încă de pe atunci."

Întrebat ce impact va avea achi­ziţia eMag pe piaţa locală de retail online, Georgescu a afirmat că se aşteaptă ca eMag să devină un jucător mai puternic, iar acţionarii retailerului să devină interesaţi la rândul lor de investiţii în firme mai mici.

"O tranzacţie de o asemenea anvergură aduce bani şi putere mai mare pentru compania cumpărată. eMag va avea acum mai multă forţă să se extindă în afara ţării şi în industria lor. De asemenea, mă aştept ca după un astfel de exit cei trei acţionari să devină angel investors şi să contribuie la creşterea altor startup-uri valoroase."

Grupul Naspers a cumpărat săptă­mâna trecută 70% din acţiunile eMag, cel mai mare retailer online din România, cu afaceri de aproape 150 mil. euro anul trecut.

Grupul a cumpărat toate ac­ţiunile lui Sebastian Ghiţă (peste 40%) şi câte o jumătate din titlurile lui Iulian Stanciu (peste 20%) şi

Radu Apostolescu (peste 8%). Grupul Nas­pers este unul dintre cei mai mari jucători online din Asia, America de Sud, Africa, Rusia şi Europa Centrală.