Vodafone, Farmec şi GDF Suez au sponsorizat echipa olimpică a României cu circa un milion de euro

Autor: Andreea Mindrila 01.08.2012

După primele cinci zile ale Jocurilor Olimpice de la Londra sportivii români au câştigat cinci medalii, respectiv una de aur şi câte două de argint şi bronz. Pentru a putea fi prezenţi la Londra, sportivii români au primit sponsorizări de la mai multe companii cu acţionariat străin şi român, însumând, potrivit ZF, un milion de euro.

Pentru susţinerea financiară a sportivilor români au contribuit mai mulţi jucători importanţi de pe piaţa locală, din diferite domenii, de la furnizarea şi distribuţia gazelor naturale (GDF Suez), până la companii din telecom (Vodafone), bricolaj (Dedeman) sau industria bunurilor de larg consum nealimentare (Farmec). Astfel, dacă în medie cei opt sponsori ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi partenerii oficiali au contribuit cu 100.000 euro, potrivit calculelor ZF, valoarea totală a finanţării s-ar putea ridica la aproximativ un milion de euro.

Cu cât contribuie sponsorii

Sponsorii principali ai COSR sunt GDF Suez, Gerovital, Fundaţia Alexandrion, Piraeus Bank, Dedeman, Vodafone, P&G şi Renault, jucători importanţi în domeniile în care îşi desfăşoară activitatea. Printre partenerii COSR se numără Adecco şi Catena, iar Groupama Asigurări este asigurătorul oficial al COSR şi al echipei olimpice care va reprezenta România la Londra. Parteneriatul cu Groupama se va derula de o perioadă de cel puţin un an de zile şi va include mai multe componente, printre care asigurările auto, asigurarea clădirilor şi bunurilor COSR, dar mai ales asigurarea întregii echipe care va reprezenta România la Jocurile Olimpice, pe tot parcursul deplasării la Londra. Valoarea primei de asigurare este de 72.000 de euro, potrivit informaţiilor de pe site-ul COSR.

Vodafone, unul dintre principalii sponsori, va sprijini timp de un an echipa olimpică a României atât financiar, cu 175.000 euro, cât şi prin oferirea de servicii de comunicaţii, potrivit informaţiilor de pe site-ul COSR. De asemenea, parteneriatul cu Fundaţia Alexandrion Group încheiat pe o perioadă de patru ani presupune acordarea unui sprijin financiar de 350.000 euro, bani care vor fi folosiţi pentru crearea condiţiilor de pregătire ale sportivilor români componenţi ai loturilor olimpice.

Gerovital a devenit sponsor principal al echipei olimpice a României şi susţinător al acesteia la Jocurile Olimpice de la Londra în urma unui parteneriat strategic încheiat în luna septembrie a anului trecut cu COSR.

"Sponzorizarea constă în donarea unui procent de 1% din vânzarea produselor sub brandul Gerovital echipei olimpice a României", spun reprezentanţii Farmec, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de cosmetice, singura afacere românească aflată în topul celor mai mari companii care activează în această industrie.

Farmec a avut anul trecut afaceri de 110,9 milioane lei (26,2 mil. euro), în creştere cu 15,6% comparativ cu 2010, după dezvoltarea brandului Gerovital şi eficientizarea procesului de producţie. Gerovital nu este însă singurul brand aflat în portofoliul Farmec.

Astfel, potrivit estimărilor ZF, valoarea sponsorizării s-ar putea ridica la câteva zeci sau chiar sute de mii de euro.

Sponsorizarea performanţei

"Sub umbrela campaniei "Hai să aducem România acasă", am organizat două promoţii naţionale: prima dintre acestea a fost desfăşurată anul trecut, în perioada 14 octombrie - 14 decembrie, iar cea de-a doua, Aur, Argint şi un Bronz Perfect, încă în desfăşurare, în perioada 1 iunie - 12 august 2012", spun reprezentanţii Farmec.

Ei susţin că s-au implicat în această iniţiativă pentru că îşi doresc ca prin sprijinul lor să-i ajute pe sportivii români să-şi îndeplinească visul de a se număra printre cei mai buni într-o astfel de competiţie.

De asemenea, pe lângă sponsorizarea echipei olimpice, compania susţine financiar şi echipa de baschet profesionist U Mobitelco Cluj-Napoca.

"Pe parcursul timpului ne-am implicat activ în acţiuni de responsabilitate socială pentru că ne dorim să sprijinim comunitatea în care ne desfăşurăm activitatea. De aceea, contribuim la organizarea diverselor evenimente sportive, adresate atât copiilor cât şi adulţilor".

GDF Suez Energy România a încheiat de asemenea un parteneriat cu COSR în septembrie 2010.

Structura parteneriatului "Energie pentru performanţă" are la bază două componente: susţinerea sportivilor de performanţă incluşi în programul Pol România şi organizarea de evenimente sportive dedicate publicului larg.

"Am ales să susţinem Comitetul Olimpic şi Sportiv Român din dorinţa de a sprijini excelenţa şi performanţa în sportul românesc".

Reprezentanţii GDF Suez nu au dorit să precizeze cât au investit în susţinerea delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Londra.

Ei susţin că acesta este singurul parteneriat sportiv în vigoare al companiei.

5 medalii câştigate până în prezent

Până acum, la Jocurile Olimpice de la Londra sportivii români au câştigat cinci medalii, respectiv una de aur şi câte două de argint şi bronz

Alin Moldoveanu a câştigat luni medalia de aur la proba de tir, puşcă aer comprimat 10 metri, el aflându-se în elita trăgătorilor din lume la această probă.

Prima medalie de argint a fost adusă României de către Alina Dumitru, campiona olimpică la judo, care a luptat în finala categoriei de 48 de kilograme. De asemenea, Corina Căprioriu a câşti­gat medalia de argint în finala olimpică a categoriei 57 de kilograme la judo, iar echipa feminină de gimnastică a obţinut medalia de bronz.

Halterofilul Răzvan Martin, în vârstă de 20 de ani, a câştigat la jocurile Olimpice de la Londra medalia de bronz în finala categoriei de 69 de kilograme, aceasta fiind a cincea medalie pentru delegaţia României. El a a reuşit să ridice 152 kilograme la smuls, din cele trei încercări, având a doua performanţă, după liderul Qingfeng Lin (China).

România este prezentă cu 103 sportivi la Jocurile Olimpice, fiind una din cele 204 ţări participante. În anul 2008, la jocurile din Beijing, românii au luat 8 medalii (4 de aur, 1 de argint şi 3 de bronz), performanţă care a situat ţara noastră pe locul 26 în clasamentul pe medalii.