Libanezii de la Agro Chirnogi au strâns în hambare grâu de 16 mil. euro

Autor: Gabriel Razi 02.08.2012

Compania Agro Chirnogi, parte a gru­pului Maria, controlat de mai mulţi oa­meni de afaceri libanezi, a obţinut în acest an o producţie medie de 5 tone de grâu/hectar, în scădere cu o treime faţă de anul trecut, dar dublă faţă de media pe ţară.

Recolta de grâu de 75.000 de tone, realizată pe 15.000 de hectare, care se află în hambarele şi silozurile liba­nezilor de la Agro Chirnogi, valorea­ză în prezent aproximativ 16 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

"Am obţinut aproximativ 5 tone de grâu la hectar în acest an, recolta a fost proastă din cauza secetei, pentru că anul trecut am obţinut şi 7 sau 8 tone de grâu/hectar. Rezultatele sunt bune faţă de media pe ţară pentru că avem iri­ga­ţii, dar producţiile ţin şi de tehnologia folo­sită", explică Gheorghe Ghioca, direc­torul general al Agro Chirnogi, care exploatează circa 40.000 de hectare de teren arabil.

Producţia la hectar obţinută de libanezi în ferma de la Chirnogi, judeţul Călăraşi, la câţiva kilometri de oraşul Olteniţa, este dublă faţă de media naţională de 2,6 tone/hectar. Fermierii din România au obţinut în acest an o recoltă de 4,7 milioane de tone de grâu, în scădere cu o treime faţă de recordul de 7,2 milioane de tone din 2011. Producţia de grâu de anul acesta este şi cea mai slabă din ultimii cinci ani, arată datele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Ca ur­mare a producţiei mici, cotaţia grâului a crescut de la începutul lunii iulie pe piaţa locală cu 20%, la 208 euro/tonă.

Extrem de discreţi

Libanezii care controlează Agro Chirnogi, companie privatizată de stat în urmă cu zece ani, sunt una dintre cele mai discrete prezenţe pe piaţa producătorilor agricoli din România, având o poziţie similară cu cea a marilor grupuri multinaţionale implicate în comerţul cu materii prime agricole, precum Cargill sau Alfred Toepfer.

De altfel, Agro Chirnogi con­curează direct cu aceste grupuri multinaţionale în condiţiile în care compania este implicată direct nu numai în producţie, ci şi în comerţul cu materii prime agricole.

În fiecare din ultimii trei ani compania s-a clasat în topul primilor cinci exportatori de produse agroali­mentare, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Agro Chirnogi a avut anul trecut aaceri de 265 milioane de euro, dar prezenţa în acest top este surprin­zătoare având în vedere că niciun alt mare producător agricol român nu face exporturi direct, vânzările de materii prime agricole pe pieţe externe fiind controlate de grupurile multina­ţionale.

Fac afaceri în România de 16 ani

Investitorii libanezi din grupul Maria şi de la Agro Chirnogi sunt prezenţi în România de peste 16 ani însă până în 2000 s-au concentrat pe afacerile din zootehnie pentru ca ulterior să îşi extindă business-ul şi către culturile de grâu, porumb sau rapiţă.

Grupul deţine şi unul dintre cele mai mari abatoare de pe piaţa locală unde sacrifică cabaline, ovine dar şi bovine. Capacitate de procesare a abatorului se ridică la 50.000 de capete de bovine/an, respectiv 400.000 de capete de ovine/an. Companiile libanezilor deţin şi silozuri de cereale cu o capacitate totală de 240.000 de tone.

Investitorii din Liban sunt una dintre cele mai bine reprezentant comunităţi de oameni de afaceri din Liga Arabă de pe piaţa locală având în vedere că business-urile cu acţionariat libanez derulează afaceri de 2 miliarde de euro în România. În agricultură şi industria alimentară investitori libanezi sunt implicaţi în cadrul unor companii precum Caroli Foods Group (producător de mezeluri), Agrisol International (producător de carne de pui) sau Agroli Group (producător de carne de pui).